PRODUŽENA ZAPLENA AGROKOROVIH AKCIJA U MERKATORU Hrvatska kompanija i dalje dužna oko 54 miliona evra

BerzaRegionVesti

16.6.2020 09:48 Autor: Ljiljana Begović 0

PRODUŽENA ZAPLENA AGROKOROVIH AKCIJA U MERKATORU Hrvatska kompanija i dalje dužna oko 54 miliona evra PRODUŽENA ZAPLENA AGROKOROVIH AKCIJA U MERKATORU Hrvatska kompanija i dalje dužna oko 54 miliona evra
Slovenačka Agencija za zaštitu konkurencije (AVK) odlučila je da produži privremenu zaplenu 69,57 odsto „Agrokorovih“ akcija koje ima u Merkatoru, radi obezbeđenja naplate kazne... PRODUŽENA ZAPLENA AGROKOROVIH AKCIJA U MERKATORU Hrvatska kompanija i dalje dužna oko 54 miliona evra

Slovenačka Agencija za zaštitu konkurencije (AVK) odlučila je da produži privremenu zaplenu 69,57 odsto „Agrokorovih“ akcija koje ima u Merkatoru, radi obezbeđenja naplate kazne od hrvatske grupacije u iznosu od 53,9 miliona evra.

U saopštenju AVK navodi se da „Agrokor“ još nije platio kaznu koja mu je izrečena prošlog decembra jer nije prijavio antimonopolskom regulatoru u Sloveniji preuzimanje kompanije za flaširanje vode „Kostela“ u toj zemlji iz 2016. godine.

Slovenačka Agencija za zaštitu konkurencije nije navela koji će naredni koraci uslediti, uz objašnjenje da odluka o konfiskovanju akcija može biti produžena jednom na period od maksimalno šest meseci.

Zaplenu akcija je podržao Okružni sud u Ljubljani, dok je slovenački Ustavni sud nedavno odbacio žalbu „Agrokora“ povodom odluke AVK o konfiskovanju.

Foto: Wikipedia.org

Najnovija odluka AVK znači da prenos „Agrokorovog“ većinskog udela u „Merkatoru“ na „Fortenovu“, kompaniju naslednicu hrvatskog koncerna, nije moguć, piše STA, prenosi Tanjug.

Šef Fortenove Fabris Peruško izjavio je da je još uvek u toku pravni postupak vezan za zaplenu. Nije izneo detalje, ali je pomenuo kao jednu od opcija plaćanje kazne u iznosu od 51,9 miliona evra i izrazio očekivanje da će uskoro biti ispunjeni uslovi za prevođenje Merkatora u Fortenovu.

Osim ukidanja mere antimonopolskog regulatora i saglasnosti svih 56 poverilaca „Merkatora“, za prelazak slovenačkog maloprodajnog lanca u „Fortenovu“ potrebna je i saglasnost Evropske komisije. „Fortenova“ to očekuje za nekoliko meseci.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...