Bezbednost avio-saobraćaja zavisi od odluke Bajdenove administracije

Proizvođači komercijalnih aviona u SAD traže da se odloži pokretanje 5G mreže

Firme u fokusuHi-techLifestyleSvetU fokusuVesti

21.12.2021 19:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Proizvođači komercijalnih aviona u SAD traže da se odloži pokretanje 5G mreže Proizvođači komercijalnih aviona u SAD traže da se odloži pokretanje 5G mreže
Proizvođači aviona za komercijalne letove su poručili administraciji Džoa Bajdena (Joe Biden) da odloži pokretanje 5G mreže najavljeno za sledeći mesec. Generalni direktor kompanije... Proizvođači komercijalnih aviona u SAD traže da se odloži pokretanje 5G mreže

Proizvođači aviona za komercijalne letove su poručili administraciji Džoa Bajdena (Joe Biden) da odloži pokretanje 5G mreže najavljeno za sledeći mesec.

Generalni direktor kompanije Boeing Dejvid Kalhan (David Calhoun) i direktor preduzeća Airbus Americas Džefri Knitel (Jeffery Knittel) poslali su pismo ministru saobraćaja Sjedinjenih Američkih Država Pitu Butadžedžu (Pete Buttigieg) sa namerom da ukažu da vi uvođenje 5G mreže planirano za 5. januar moglo da izazove probleme u funkcionisanju instrumenata neophodnih za bezbedno letenje.

U pitanju su instrumenti poznati kao radarski visinomeri koji su neophodni pilotima komercijalnih aviona za bezbedno sletanje u uslovima slabe vidljivosti, prenosi CNN.

Kako se navodi, postoji mogućnost pogrešnog očitavanja koje bi učinile letove nebezbednim.

Industrijska analiza ukazuje da bi smetnje mogle da utiču na stotine hiljada letova godišnje, te da bi avio-kompanije bile primorane da ih odlože ili preusmeravanje.

Upravo zato, svetski proizvođači komercijalnih aviona traže od Bajdenove administracije da odloži uvođenje 5G ćelijske usluge sledećeg meseca koje bi uticalo na više od 6.800 aviona i na desetine proizvođača letelica.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...