PROPALO VIŠE OD ČETVRTINE MALIH BIZNISA U SVETU Glavni uzrok pad potrošnje

BiznisSvetVesti

16.7.2020 13:34 Autor: Vladimir Jokanović 2

PROPALO VIŠE OD ČETVRTINE MALIH BIZNISA U SVETU Glavni uzrok pad potrošnje PROPALO VIŠE OD ČETVRTINE MALIH BIZNISA U SVETU Glavni uzrok pad potrošnje
Više od četvrtine malih preduzeća širom sveta, tačnije 26 odsto, propalo je između januara i maja, prema istraživanju koje su zajedno sporoveli Facebook, OECD... PROPALO VIŠE OD ČETVRTINE MALIH BIZNISA U SVETU Glavni uzrok pad potrošnje

Više od četvrtine malih preduzeća širom sveta, tačnije 26 odsto, propalo je između januara i maja, prema istraživanju koje su zajedno sporoveli Facebook, OECD i Svetska banka.

Analiza pokazuje da su mali i srednji biznisi najviše pogođeni pandemijom korona virusa, pa je trećina preduzeća iz ove kategorije morala da smanji broj radnih mesta da bi opstali, zbog pada prodaje i ekonomskog šoka izazvanog globalnom krizom javnog zdravlja, prenosi CBS News.

Istraživanjem je obuvaćeno više od 30.000 vlasnika preduzeća, menadžera i zaposlenih u više od 50 država i regiona. Industrije okrenute potrošačima pretrpele su najviše štete od zatvaranja usled pandemije korona virusa. Propalo je oko 54 odsto turističkih agencija i 47 odsto ugostiteljskih preduzeća.

Prema istraživanju mala i srednja preduzeća koja vode žene koncentrisana su u sektorima na koje su najviše uticale epidemiološke mere. Smanjenje prodaje usled pandemije prijavljeno je u 62 odsto preduzeća koja su ostala otvorena, ali su mnoga od njih morala da smanje broj zaposlenih. Samo 8,0 odsto malih i srednjih preduzeća izjasnilo se da planira zaposlenje novih radnika.

  • MARE

    5.3.2022 #1 Author

    Zvuci kao teorija zavere ali to i jeste bio jedan od ciljeva „svetske pandemije“ i to se ne desava prvi put i naravno da zvuci ludo jer svaka posledica manipulacije zvuci tako

    Odgovori

  • BIJUTI27

    5.3.2022 #2 Author

    Bitno je da mi ovde rastemo. 😀

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...