aukcija rukopisa alberta ajnštajna

Proračuni o teoriji relativnosti prodati za 13 miliona dolara

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

24.11.2021 17:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Proračuni o teoriji relativnosti prodati za 13 miliona dolara Proračuni o teoriji relativnosti prodati za 13 miliona dolara
Redak rukopis naučnika Alberta Ajnštajna sa proračunima koji su prethodili njegovoj teoriji relativnosti prodat je za više od 13 miliona dolara na aukciji u... Proračuni o teoriji relativnosti prodati za 13 miliona dolara

Redak rukopis naučnika Alberta Ajnštajna sa proračunima koji su prethodili njegovoj teoriji relativnosti prodat je za više od 13 miliona dolara na aukciji u Parizu.

Prvobitno se očekivalo da će dokument od 54 stranice, koji je jedan od dve postojeće kopije, biti prodat za 3,5 miliona dolara, ali je na kraju kupljen za čak 13 miliona dolara, što ga čini najskupljim od Ajnštajnovih rukopisa ikada prodatih na aukciji, piše UPI.

„Ovo je bez sumnje najvredniji Ajnštajnov rukopis koji je ikada bio na aukciji“, navodi se u saopštenju aukcijske kuće Christie’s.

Rukopis je prodat telefonskim putem, a aukciju je vodio specijalni pravosudni poverenik.

Švajcarsko-italijanski inženjer Mikele Beso (Michele Besso), koji je radio na proračunima sa Ajnštajnom, sačuvao je rukopis.

Iako kopija nije konačan nacrt teorije relativnosti, ona pokazuje proces koji je ušao u proračune i uključuje Ajnštajnovu belešku u kojoj je napisao i čuveno „It works!“ – („Radi“!).

Profesor Hanoh Gutfrud (Hanoch Gutfreund), bivši predsednik Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu, rekao je za NBC News da je rukopis bio ključan za Ajnštajnovo „intelektualno i naučno putovanje ka opštoj teoriji relativnosti“.

On je razvio ovu teoriju, skoro je došao do tačne formulacije, pogrešno je protumačio, i ostavio je po strani“, rekao je on.

Iako je Ajnštajn bio poznat po tome što je uništio većinu svog dela, Beso je držao rukopis u „besprekornom“ stanju sve do svoje smrti 1995. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...