PROSEČNA STAROST VOZILA U EU SKORO 11 GODINA Evo ko vozi najstarije, a ko najmlađe automobile

AutomobiliEULifestyleVesti

20.8.2020 08:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

PROSEČNA STAROST VOZILA U EU SKORO 11 GODINA Evo ko vozi najstarije, a ko najmlađe automobile PROSEČNA STAROST VOZILA U EU SKORO 11 GODINA Evo ko vozi najstarije, a ko najmlađe automobile
Najstarije automobile u Evropskoj uniji voze Litvanci, a najmlađe Luksemburžani, pokazuje analiza Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) o prosečnoj starosti vozila u Evropi. Prosečna... PROSEČNA STAROST VOZILA U EU SKORO 11 GODINA Evo ko vozi najstarije, a ko najmlađe automobile

Najstarije automobile u Evropskoj uniji voze Litvanci, a najmlađe Luksemburžani, pokazuje analiza Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) o prosečnoj starosti vozila u Evropi.

Prosečna starost evropskog voznog parka je 10,8 godina za automobile, 10,9 godina za kombije, 12,4 godine za kamione i 11,4 godine za autobuse, prenosi portal Carscoops.com.

Ove brojke variraju od zemlje do zemlje, a naročito od regiona do regiona, jer su kupci iz istočne Evrope skloni da svoje četvorotočkaše voze mnogo duže nego zapadnjaci.

Kad je reč samo o putničkim vozilima, Luksemburg i Austrija imaju najmlađe automobilske flote u Evropi prosečne starosti 6,4, odnosno 8,2 godine, respektivno.

Na suprotnoj strani spektra su Litvanci, koji voze automobile prosečne starosti 16,9 godina, Estonci (16,7 godina) i Rumuni (16,3 godine). Grčka i Češka takođe imaju prilično stare flote, sa prosekom 15,7 i 14,8 godina, respektivno.

Što se tiče zapadne Evrope, prosečna starost putničkih vozila u Francuskoj i Belgiji je 9,0 godina, u Danskoj 8,8, Nemačkoj 9,5 i Švedskoj 9,9 godina.

Od zemalja iz okruženja, automobilski vozni park u Sloveniji ima u proseku 10,1 godinu, a u Hrvatskoj 12,6 godina.

Vozači u južnoj Evropi, u Italiji, Španiji i Portugaliji, takođe zadržavaju svoje automobile duže od proseka u EU od 10,8 godina, pri čemu se starost njihovih flota kreće od 11,3, 12,4 do 12,9 godina, respektivno.

Portal napominje da je ACEA ovaj izveštaj sastavila prošle godine, tako da, iako studija možda nije savršeno tačna za 2020. godinu, sa statističkog stanovišta je i dalje veoma zanimljiva.

  • JANA

    23.2.2022 #1 Author

    Mislim da kaskamo za evropom jedno 10 do 20godina ,po mom misljenju sve je po standardu potrosaca i potrosakckoj korpi,ne mozemo voziti mlade automobile kada nam je plata mala ,nije trskonkupiti nov automobil tesko ga je odrzavati ,no tema je za dugu koverzaciju da ne duzim

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...