Uprkos odluci američkog predsednika, njihove akcije zabeležile rast vrednosti

Proširena „crna lista“ SAD, zabranjeno još deset kineskih kompanija

BiznisSvetVesti

4.6.2021 09:59 Autor: Marko Miladinović 0

Proširena „crna lista“ SAD, zabranjeno još deset kineskih kompanija Proširena „crna lista“ SAD, zabranjeno još deset kineskih kompanija
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) potpisao je novu izvršnu naredbu kojom se zabranjuje američkim entitetima da ulažu u više desetina kineskih... Proširena „crna lista“ SAD, zabranjeno još deset kineskih kompanija

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) potpisao je novu izvršnu naredbu kojom se zabranjuje američkim entitetima da ulažu u više desetina kineskih kompanija koje navodno imaju veze sa odbrambenim ili nadzornim tehnološkim sektorom, proširivši time domet ranije odluke iz ere bivšeg predsednika Donalda Trampa (Donald Trump).

Za realizaciju nove naredbe zaduženo je Ministarstvo finansija koje će na „stalnoj osnovi“ redovno ažurirati novu listu, koja sada broji 59 kompanija. Odlukom Bajdenove administracije se zabranjuje kupovina ili prodaja hartija od vrednosti kineskim kompanijama koje se nalaze na listi, i zamenjuje ranija lista Ministarstva odbrane, rekli su novinarima visoki zvaničnici administracije.

Bajden je u naredbi naveo da se time sprečava da američka ulaganja podupiru kineski vojno-industrijski kompleks, kao i vojne, obaveštajne i bezbednosne programe istraživanja i razvoja. „Pored toga, smatram da upotreba kineske tehnologije nadzora, izvan Narodne Republike Kine i razvoj ili upotreba kineske tehnologije nadzora koja omogućava represiju ili ozbiljna kršenja ljudskih prava predstavlja naročitu i izuzetnu pretnju“, dodao je predsednik SAD.

Na ažuriranoj listi su se našle velike kineske kompanije sa prethodne liste Ministarstva odbrane, među kojima su i Aviation Industry Corporation of China, China Mobile Communication, CNOOC Oil, Huawei Technologies, SMIC.

Novinske agencije prenose da se narednih meseci očekuje da na listu budu dodate nove kineske firme. Bajdenov koordinator za indopacifičku politiku Kurt Kempbel (Curt Campbell) izjavio je u maju da je došao kraj periodu zajedničkog angažovanja sa Kinom i da će dominantna paradigma u budućim bilateralnim vezama biti konkurencija, podseća Reuters.

Kineski investitori su ignorisali novu američku crnu listu, i većina akcija kompanija koje se na njoj nalaze, uključujući i nove koje su dodate na listu, zabeležila je danas rast.

Naredba će stupiti na snagu 2. avgusta 2021. godine, a američki investitori će imati rok od 365 dana od tog datuma za obavljanje transakcija s ciljem dezinvestiranja.

Na listi se, međutim, ne nalaze neke prethodno identifikovane kompanije, poput The Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC), za koju se priča da će „izaći na crtu“ najvećim svetskim proizvođačima aviona, kompanijama Boeing i Airbus, kao ni hemijsko-farmaceutski gigant, Sinochem.

Kineske vlasti su oštro osudile zabranu američkim entitetima da ulažu u sporne kineske kompanije. Kina je pozvala SAD da poštuju međunarodne zakone o tržišnim principima i da povuku listu kineskih kompanija u koje su zabranjena ulaganja, izjavili su u kineskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...