KOMPANIJA ZA PROIZVODNJU VEŠA NAJPROFITABILNIJA U S&P500 OVE GODINE

Prošlogodišnji berzanski gubitnici zarađuju u 2021.

BerzaNovacSvetVesti

5.4.2021 12:48 Autor: Vladimir Jokanović 0

Prošlogodišnji berzanski gubitnici zarađuju u 2021. Prošlogodišnji berzanski gubitnici zarađuju u 2021.
Prvog dana drugog ovogodišnjeg kvartala najvažniji američki berzanski indeks S&P500 premašio je vrednost 4.000 bodova, nakon što je njegova vrednost u prva tri meseca... Prošlogodišnji berzanski gubitnici zarađuju u 2021.

Prvog dana drugog ovogodišnjeg kvartala najvažniji američki berzanski indeks S&P500 premašio je vrednost 4.000 bodova, nakon što je njegova vrednost u prva tri meseca 2021. porasla za oko osam procenata. Berzanski optimizam s kraja prošle godine prelio se po inerciji u prvi kvartal, ali se u februaru raspoloženje investitora promenilo zbog straha od inflacije.

Nelagoda investitora izazvana je brzim rastom stope američkih desetogodišnjih obveznica, čiji se prinos gotovo udvostručio dostigavši u jednom trenutku 1,8 procenata, podseća Finance.si. Nesigurnost investitora pokrenula je prodaju akcija, što je najviše pogodilo visokotehnološke i brzorastuće kompanije, koje su pobednici berzanskog trgovanja 2020.

Izvor: Finance.si

Tokom pomenutog perioda nesigurnosti investitora tehnološki indeks Nasdaq izgubio je oko 12 odsto vrednosti , a indeks S&P500 oko šest procenata. Prvog dana drugog kvartala ove godine S&P500 oborio je rekord, dostigavši prvi put u istoriji vrednost višu od 4.000 bodova. Istovremeno, VIX indeks (“indeks straha“) koji označava raspoloženje investitora i raste kada su tržišta nesigurna, vratio se na nivo pre krize. Najvišu vrednost od vrhunca finansijske krize 2008. VIX je imao u martu prošle godine.

U prvom kvartalu investitori su najviše zaradili ulažući u industrije koje su prošle godine najviše izgubile. S druge strane, investicije u dalji rast tehnoloških kompanija donele su oko 3,0 odsto profita. Manje profitabilne od tehnoloških akcija ove godine bile su samo zdravstene kompanije koje su ojačale u proseku za 2,1 odsto.

Izvor: Google

Tehnološke kompanije izlistane u indeksu Russell 3000 povećale su prošle godine vrednost za oko 50 odsto, a medicinske firme za blizu 20 procenata, dok je ulaganje u industriju javnih usluga donelo investitorima oko 2,2 odsto zarade. Investicije u industriju sirovina donele su ulagačima prošle godine oko 12 odsto profita, a ova industrija je treća najprofitabilnija u tekućoj godini.

Pobednička industrija u prvom kvartalu je poslovala sa gubicim prošle godine. Energetske kompanije ojačale su ove godine u proseku za oko 30 odsto, a prošle godine je njihova vrednost pala za 28,9 procenata. Druga najprofitabilnija ovogodišnja grana su finansijske korporacije koje su porasle za 16 procenata.  

Izvor: Google

Najprofitabilnija kompanija u prvom kvartalu ove godine iz indeksa S&P500 bio je proizvođač donjeg rublja L Brands, najpoznatija po svom brendu  Victoria’s Secrets. Kompanija se početkom prošle godine suočila sa visokom zaduženošću, ali je dobrim upravljanjem i rentabilnim poslovanjem uverila investitore u svoju snagu i uvećala vrednost akcija za više od dve trećine u ovoj godini. Od najniže vrednosti akcija u martu 2020. vrednost njihovih akcija porasla je za 6,7 puta.    

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...