Geopolitika, pandemija i pad potražnje nepovoljni za izvoz iz našeg regiona

Protekcionističke carine na uvoz aluminijuma iz Srbije u SAD

BiznisIzdvajamoPoslovanjePreduzetnikRegionSrbijaVesti

5.3.2021 18:56 Autor: Vladimir Jokanović 1

Protekcionističke carine na uvoz aluminijuma iz Srbije u SAD Protekcionističke carine na uvoz aluminijuma iz Srbije u SAD
Odluka američkog Ministarstva trgovine o utvrđivanju konačnih antidamping carina na uvoz legura od aluminijumskog lima iz nekoliko zemalja jugoistočne Evrope, uključujući Srbiju, znači da... Protekcionističke carine na uvoz aluminijuma iz Srbije u SAD

Odluka američkog Ministarstva trgovine o utvrđivanju konačnih antidamping carina na uvoz legura od aluminijumskog lima iz nekoliko zemalja jugoistočne Evrope, uključujući Srbiju, znači da će regionalni izvoznici plaćati naknade od 3,19 do 13, 43 odsto. Protekcionističke mere velikih privrednih sila sveta odlika su današnje spoljnotrgovinske politike, ocenili su za Biznis.rs u Privrednoj komori Srbije (PKS).

“Usled kontinuiranih protekcionističkih mera, koje uvode pre svih SAD i EU, došlo je do značajnog ograničenja izvoza osnovnih industrijskih metala, konkretno čelika i aluminijuma iz Srbije. Na relativno nepovoljnu situaciju nadovezala se i ekonomska kriza izazvana pandemijom Covid-19, što je smanjilo potražnju za ovim metalima“, naveo je za naš portal Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS.

Foto: Youtube screenshot

Prema podacima Uprave carina,  izvoz aluminijuma u SAD (aluminijum i legure aluminijuma, obrađeni, carinska šifra 6842) vidi se da je izvoz bio zanemarljiv zaključno sa 2017. godinom, da bi došlo do naglog skoka u 2018. i 2019. godini. U 2020. godini je izvoz aluminijuma u SAD naglo opao sa 20,8 miliona evra na svega 2,1 milion evra. Sa druge strane, ukupan izvoz aluminijuma iz Srbije u svet u 2020. godini je bio 161 milion evra, u odnosu na 199 miliona evra iz 2019. godine.

“Geopolitičke tenzije, a posebno poremećaji u lancima snabdevanja usled pandemije Covid-19 ukazale su na značaj lokalnog lanca snabdevanja i domaće proizvodnje strateških proizvoda. U tom smislu SAD se u poslednje vreme u značajnoj meri oslanjaju na sopstvenu proizvodnju, kako u pogledu sirovina, tako i u pogledu proizvoda visoke tehnologije“, ocenio je Stanić.

Foto: Youtube screenshot

Prema rečima našeg sagovornika, Uprava carina beleži 350 firmi-izvoznika, ali svega 37 kompanija su ostvarile vrednost izvoza višu od 100.000 evra. Samo devet kompanija beleži milionske vrednosti izvoza, a one obuhvataju 95 odsto ukupnog izvoza aluminijuma. “ Većina izvoza se odnosi na kompaniju ‘Impol Seval’, koja je dominantan izvoznik kada se govori i o tržištu SAD. Primera radi SAD su u 2019. godini bile treće tržište po važnosti za izvoz aluminijum iz Srbije, a u 2020. godini su na 19. mestu“, rekao je Stanić.

Generalno posmatrano, većina analitičara se slaže da ekonomska politika SAD, uključujući i spoljnotrgovinsku politiku, ne zavisi od promene administracije u Vašingtonu, pa samim tim odluka o carinama na aluminijum nije iznenađujuća. U skladu sa odlukom američkog Ministarstva trgovine, filijale slovenačkog Impola u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji plaćaće antidamping naknade od 3,19 odsto, odnosno 11,67 i 13,43 odsto.

IMPOL SEVAL AD, SEVOJNO

Prvomajska bb, 31103 Sevojno, Srbija

Poslovni prihodi (RSD):
13.934.377.000,00 (2019.)
Broj zaposlenih:
530 (2019.)

IMPOL d.o.o.

Partizanska ulica 38, 2310 Slovenska Bistrica, Slovenija

Poslovni prihodi (EUR):
784.160.685,00 (2019.)
Broj zaposlenih:
47 (2019.)
  • ZORICA.S

    5.3.2021 #1 Author

    Opet su nasli resenje,bolje i ovako da ide…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...