PROTESTI U KOMŠILUKU Frizeri traže smanjenje PDV, ugostitelji pomoć države

RegionVesti

8.10.2020 11:39 Autor: Marija Jovanović 3

PROTESTI U KOMŠILUKU Frizeri traže smanjenje PDV, ugostitelji pomoć države PROTESTI U KOMŠILUKU Frizeri traže smanjenje PDV, ugostitelji pomoć države
Na Markovom trgu u Zagrebu protestuju frizeri, koji traže niži PDV, a protest u dva minuta do dvanaest 8. oktobra najavili su i ugostitelji... PROTESTI U KOMŠILUKU Frizeri traže smanjenje PDV, ugostitelji pomoć države

Na Markovom trgu u Zagrebu protestuju frizeri, koji traže niži PDV, a protest u dva minuta do dvanaest 8. oktobra najavili su i ugostitelji koji na sat vremena zatvaraju svoje kafiće i restorane.

Frizeri zahtevaju niže stope PDV na frizerske usluge, što bi, kako navode, unapredilo njihovo poslovanje i pomoglo im da zaposle nove, mlade ljude.

„Za nas bi PDV od 13 odsto značio edukaciju i zapošljavanje mladih ljudi. Naše usluge bi unapredili“, kazali su učesnici protesta koji su poručili da PDV neće uticati na promenu cena, ali da će uticati na plate zaposlenih u toj delatnosti.

Foto: Pixabay.com

Protest frizera, koji traže sastanak sa ministrom finansija Zdravkom Marićem i premijerom Andrejem Plenkovićem, organizovala je Inicijativa za niže stope PDV na frizerske usluge.

Ovu inicijativu podržavaju Hrvatska udruženja poslodavaca (HUP) i Udruženje Glas preduzetnika (UGP), prenose hrvatski mediji.

Novi protest najavili su i zagrebački ugostitelji koji 8. oktobra na sat vremena zatvaraju kafiće i restorane. Protest je najavljen pod nazivom „2 do 12“, uz poruku da objekte zatvaraju danas da bi ostali otvoreni sutra.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

U najavi protesta stoji da će čak 80 odsto ugostitelja u narednom periodu biti prisiljeno da otkaže ugovor nekim zaposlenima. Zbog toga, kako kažu, deluju danas da bi sačuvali primanja za 60.000 ljudi.

„U četvrtak, 8. oktobra, na sat vremena zatvaramo ugostiteljske objekte, kako bismo ovim tihim protestom ukazali da vreme za spas privrede ističe. Od odgovornih institucija naše države ne tražimo besplatan novac već pristup kreditnim linijama za očuvanje likvidnosti, investicije i poreske olakšice za konsolidaciju poslovanja i zadržavanje našeg najvrednijeg resursa – ljudi“, stoji u najavi ugostitelja.

  • Tina

    8.10.2020 #1 Author

    Frizeri uvek imaju posla, čak i u novonastaloj situaciji. O kakvom smanjenju PDV oni pričaju

    Odgovori

  • Sara

    27.10.2020 #2 Author

    Pa dobro imaju ali dosta manje kao i svi a i direktni kontakt i blizina izvršavanja samr usluge sigurno utiču…

    Odgovori

  • LEKI

    1.10.2022 #3 Author

    Uvek imaju posla

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...