Li Džae-jong na slobodi radi strateških poslovnih odluka

Prvi čovek kompanije Samsung izlazi iz zatvora

BiznisPreduzetnikSvetVesti

10.8.2021 08:46 Autor: Vladimir Jokanović 1

Prvi čovek kompanije Samsung izlazi iz zatvora Prvi čovek kompanije Samsung izlazi iz zatvora
Potpredsednik kompanije Samsung, južnokorejski milijarder Li Džae-jong (53) biće pušten iz zatvora nakon što je odslužio 18 meseci kazne zbog podmićivanja bivše predsednice Južne... Prvi čovek kompanije Samsung izlazi iz zatvora

Potpredsednik kompanije Samsung, južnokorejski milijarder Li Džae-jong (53) biće pušten iz zatvora nakon što je odslužio 18 meseci kazne zbog podmićivanja bivše predsednice Južne Koreje Park Geun-hjei. Li je odslužio deo zatvorske kazne od 30 meseci.

Iako formalno potpredsednik, Li je de facto prvi čovek kompanije, a biće oslobođen u petak 13. avgusta, najavio je ministar pravde. Li je umešan u veliki korupcijski skandal koji je srušio tadašnju predsednicu države Park 2016. godine, prenosi Guardian. Ona je osuđena na 20 godina zatvora i 16,6 miliona dolara.

Odluka da mu se odobri prevremeni uslovni otpust rezultat je sveobuhvatnog pregleda različitih faktora, poput javnog mnjenja i lepog ponašanja tokom boravka u zatvoru, navelo je ministarstvo u obrazloženju skraćenja robije prvom čoveku Samsunga.

Li se našao među 810 zatvorenika kojima je odobren uslovni otpust povodom praznika Dana oslobođenja – od japanske carske vlasti 1945. godine. Podrška za njegov uslovni otpust, kako politička, tako i javna i poslovna, porasla je usled zabrinutosti za strateške odluke u kompaniji Samsung.

Federacija korejske industrije, veliki poslovni lobi, pozdravila je odluku da se Liju odobri uslovni otpust. „Ako časovnik ulaganja, koji trenutno stoji, ne bude brzo pokrenut, mogli bismo zaostati za globalnim kompanijama kao što su Intel i TSMC i izgubiti zamajac južnokorejske ekonomije u jednom trenutku“, navedeno je u saopštenju.

Liju je i dalje potrebno odobrenje ministra pravde da bi se vratio u Samsung, jer zakon zabranjuje osuđenim osobama da rade za kompanije povezane sa tim osudama pet godina. Ranije ove godine porodica Li navela je da će platiti više od 10 miliona dolara na nasledstvo Lijevog pokojnog oca, koje uključuje 23.000 umetničkih dela, među kojima su slike Salvadora Dalija, Pabla Pikasa (Pablo Picasso) i Kloda Monea (Claude Monet).

  • JANA

    31.7.2022 #1 Author

    Jedan o velikih ljudi o kome se malo prica …

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...