Rast troškova proizvodnje utiče na cene robe široke potrošnje

Prvi znakovi inflacije u Kini

NovacSvetVesti

10.11.2021 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Prvi znakovi inflacije u Kini Prvi znakovi inflacije u Kini
Postoje rani znakovi da su proizvođači u Kini počeli da prenose rastuće troškove na kupce, pa se prvi put pominje inflacija. Promena je postala... Prvi znakovi inflacije u Kini

Postoje rani znakovi da su proizvođači u Kini počeli da prenose rastuće troškove na kupce, pa se prvi put pominje inflacija. Promena je postala vidljiva u sredu kada se pokazalo da su potrošački i indeksi fabričkih izlaza nadmašili očekivanja, premda analitičari ocenjuju da to nije dugoročni trend.

Kineski indeks potrošačke inflacije (CPI) prošlog meseca bio je za 1,5 odsto viši u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je u septembru bio 0,7 odsto, prenosi South China Morning Post. Iako stručnjaci veruju da će prenošenje viših vrednosti indeksa cena proizvođača (PPI) na potrošače biti privremen, to ipak sugeriše na pad ekonomske moći.

Više cene sirovina, koje su pogodile uglavnom industrije koje zavise od metala, počinju da se šire i na industriju robe široke potrošnje. Prelazak troškova sa PPI na CPI postaje jači, a analitičari prognoziraju da PPI može ostati povišen neko vreme, verovatno tokom zime. Takođe, očekuje se da će cene energije nastaviti da rastu.

Inflacija CPI mogla bi da poraste sa trenutnog nivoa od 1,5 odsto, ali stručnjaci prognoziraju da će ostati ispod ciljanih tri procenta. Narodna banka Kine mogla bi imati više popustljivosti do kraja godine, kako bi ublažila ekonomsko usporavanje, očekuju ekonomisti.

Neke prehrambene kompanije, međutim, najavile su poskupljenja i do 15 odsto za robu kao što je sirće, dok je povrće poskupelo za 16,6 odsto. Tokom protekle nedelje u Kini su se pojavili neki izolovani slučajevi panične kupovine, nakon što je vlada savetovala građanima da spreme zalihe hrane.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...