PRVO RIGOROZNE PROVERE, PA VAKCINACIJA Dokumenta kompanija „Pfizer“ i „Biontech“ stigla u Srbiju

IzdvajamoLifestyleSrbijaVestiZdravlje

3.12.2020 10:18 Autor: Ljiljana Begović 0

PRVO RIGOROZNE PROVERE, PA VAKCINACIJA Dokumenta kompanija „Pfizer“ i „Biontech“ stigla u Srbiju PRVO RIGOROZNE PROVERE, PA VAKCINACIJA Dokumenta kompanija „Pfizer“ i „Biontech“ stigla u Srbiju
Kompanije „Pfizer“ i „Biontech“ predale su dokumentaciju za registraciju vakcine protiv korone u Srbiji, posle dogovora Vlade sa predstavnicima kompanija. Agencija za lekove i... PRVO RIGOROZNE PROVERE, PA VAKCINACIJA Dokumenta kompanija „Pfizer“ i „Biontech“ stigla u Srbiju

Kompanije „Pfizer“ i „Biontech“ predale su dokumentaciju za registraciju vakcine protiv korone u Srbiji, posle dogovora Vlade sa predstavnicima kompanija. Agencija za lekove i medicinska sredstva sada proverava dokumentaciju, vrlo rigorozno i temeljno, ističe Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Prema dosadašnjim podacima, vakcina je efikasna 95 procenata.

Zelić kaže da se Srbija, prijemom dokumentacija o vakcini protiv kovida, svrstava među najrazvijenije zemlje sveta, koje same odlučuju o svojoj sudbini.

Eksperti će kao i za svaki drugi lek, vrlo rigirizno i temeljno proučavati sve faze testiranja, naročito koje se odnose na klinička isptivanja na ljudima, koje treba da potvrde efikasnost i bezbednost vakcine.

„Mi moramo kao regulator da potvrdimo da li je to zaista tako kao u dokumentima i da li ima osobine koje se zaista tvrde“, istakao je Zelić, dodajući da je SZO svrstala srpsku Agenciju među 50 najrizigorznijih autoriteta u svetu.

Radi se, napominje, timski i koordinisano kako bi svaki aspekt bio proveren jer od toga, dodaje, zavise životi.

„Naša želja je da imamo nekoliko vakcina na raspolaganju, naša mogućnost da pregovaramo i obezbedimo je još jedna retkost, moći ćemo kritički da procenimo, nadamo se da ćemo vrlo brzo imati nekoliko vakcina“, istakao je Zelić za RTS.

Napominje da je ovo neverovatno doba i trenutak za nauku jer stotine instituta i kompanija i hiljade naučnika radi na tome da se pronađe vakcina.

„Ne smemo da čekamo, moramo da preuzmemo rizike, ali mislimo da su koristi veće od bilo kakvih problema“, naglasio je Zelić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...