POTVRĐEN PRVI SUSRET AMERIČKOG I RUSKOG PREDSEDNIKA

Putin i Bajden 16. juna u Ženevi

SvetVesti

26.5.2021 08:49 Autor: Vladimir Jokanović 0

Putin i Bajden 16. juna u Ženevi Putin i Bajden 16. juna u Ženevi
Ruski i američki predsednici, Vladimir Putin i Džo Bajden (Joe Biden) sastaće se prvi put uživo 16. juna u Ženevi. Bela kuća je potvrdila... Putin i Bajden 16. juna u Ženevi

Ruski i američki predsednici, Vladimir Putin i Džo Bajden (Joe Biden) sastaće se prvi put uživo 16. juna u Ženevi. Bela kuća je potvrdila da će dvojica lidera razgovarati o nizu pitanja kako bi vratili predvidljivost i stabilnost odnosa SAD i Rusije.

Kremlj je saopštio da namerava da razgovara o stanju i perspektivama daljeg razvoja rusko-američkih odnosa, o problemima strateške stabilnosti, kao i interakciji u borbi protiv pandemije korona virusa i rešavanju regionalnih sukoba, prenosi CNN.

Dugo očekivani sastanak doći će na kraju Bajdenovog prvog međunarodnog putovanja od stupanja na dužnost. Pres služba Bele kuće navela je da Bajden planira da istakne podršku ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, kao i ozbiljnu zabrinutost zbog Belorusije.

Prema očekivanjima ruskih analitičara, u Ženevi neće biti potpisani važni dokumenti, ali ukoliko samit bude uspešan, bio bi to signal za saradnju na svim nivoima. To znači da bi nakon toga mogli da uslede redovni kontakti između diplomata, vojnih vlasti i verovatno biznismena iz različitih oblasti.

Prošle nedelje sastali su se američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, što je bio prvi susret SAD i Rusije na visokom nivou od kada je Bajden stupio na dužnost. Lavrov je u izjavi za ruske medije ocenio da je taj razgovor bio konstruktivan.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...