Video sastanak predsednika SAD i Rusije

Putin i Bajden o „crvenim linijama“ širenja NATO pakta

SvetVesti

7.12.2021 09:01 Autor: Vladimir Jokanović 1

Putin i Bajden o „crvenim linijama“ širenja NATO pakta Putin i Bajden o „crvenim linijama“ širenja NATO pakta
Američki i ruski predsednik Džo Bajden (Joe Biden) i Vladimir Putin razgovaraće u utorak putem video poziva, a prema medijskim izveštajima u SAD biće... Putin i Bajden o „crvenim linijama“ širenja NATO pakta

Američki i ruski predsednik Džo Bajden (Joe Biden) i Vladimir Putin razgovaraće u utorak putem video poziva, a prema medijskim izveštajima u SAD biće to jedan od „najkritičnijih“ razgovora, zbog navodnih priprema Moskve da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Usled „duboke zabrinutosti“ zbog planiranja Rusije za „značajnu vojnu akciju protiv Ukrajine“ Bajden se neće baviti nijednom od Putinovih „crvenih linija“ o širenju NATO u istočnoj Evropi. Prema navodima neimenovanog američkog zvaničnika, Bajden će staviti do znanja Putinu da su SAD spemne da odgovore na invaziju sankcijama i eventualno dodatnim trupama u Evropi da bi umirile nervozne saveznike, prenosi CNN.

Razgovor dvojice predsednika dolazi skoro šest meseci nakon što su se sreli u Ženevi kada su pokušali da pronađu oblasti saradnje, poput kibernetičke bezbednosti i kontrole strateškog naoružanja. Američki mediji koji se pozivaju na obaveštajne podatke tvrde da je Rusija rasporedila oko 100.000 vojnika uz granicu sa Ukrajinom, navodeći da bi mogla da izvrši invaziju početkom iduće godine.

Pres sekretar ruskog predsednika, Dmitrij Peskov naveo je da Putin i Bajden prvi put koristiti specijalnu zatvorenu video komunikacionu liniju, koja će im omogućiti da razgovaraju o najzahtevnijim temama koje podrazumevaju povećan nivo tajnosti, prenose RIA Novosti. Peskov je rekao da će Putin tokom razgovora 7. decembra sa velikim interesovanjem saslušati Bajdenove konktretne predloge o Ukrajini.

Kremlj je prošle nedelje saopštio da predsednici nameravaju da razgovaraju o pravnim sporazumima koji bi isključili dalje kretanje NATO ka istoku. Američka administracija odgovorila je da Rusija nema pravo da odlučuje o članstvu drugih zemalja u NATO, dok je Moskva naglasila da je pristupanje Ukrajine Severnoatlantskom savezu „crvena linija“ sa ozbiljnim negativnim posledicama.

  • JANA

    24.3.2022 #1 Author

    Realno gledano ,Amerikanci su dosli Putinu ispred kuce ,ne Pitin njima ,treba postovati teritorijalni integritet i suverinitet ,svako dobro

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...