PUTNICI OSTAJU BEZ NOVCA I ZAMENSKIH PUTOVANJA? U slučaju bankrota niko im neće nadoknaditi gubitke

BiznisIzdvajamoNovacOsiguranjeSrbijaTurizamVesti

2.11.2020 14:59 Autor: Marija Jovanović 5

PUTNICI OSTAJU BEZ NOVCA I ZAMENSKIH PUTOVANJA? U slučaju bankrota niko im neće nadoknaditi gubitke PUTNICI OSTAJU BEZ NOVCA I ZAMENSKIH PUTOVANJA? U slučaju bankrota niko im neće nadoknaditi gubitke
Ukoliko dođe do bankrota turističkih agencija, na šta danima upozoravaju različita udruženja, ništa neće biti ni od zamenskih putovanja, ni od povraćaja novca putnicima... PUTNICI OSTAJU BEZ NOVCA I ZAMENSKIH PUTOVANJA? U slučaju bankrota niko im neće nadoknaditi gubitke

Ukoliko dođe do bankrota turističkih agencija, na šta danima upozoravaju različita udruženja, ništa neće biti ni od zamenskih putovanja, ni od povraćaja novca putnicima koji nisu iskoristili svoja putovanja tokom vanrednog stanja, kaže za Biznis.rs Biljana Marčeta vlasnik agencije Magelan i glavni i odgovorni urednik platforme SerbianAdventures.com.

„Ako je neko mislio da će u tom slučaju štetu nadomestiti osiguravajuće kuće kod kojih su agencije imale garancije, prevario se. Naime, osiguravajuće kuće se mogu pozvati na izuzeće garancija u slučaju bankrota agencije kao posledice vanrednog stanja. To izuzeće navedeno je u opštim uslovima osiguranja koja su sastavni deo ugovora koje su agencije morale potpisati prilikom sklapanja ugovora sa osiguravajućim kućama“, precizirala je Marčeta.

Foto: Pixabay.com

Prvi korak u rešavanju problema u kom su se našle turističke agencije je u produženju polisa, ali i poništavanju sporne stavke za izuzeće osiguranja u slučaju bankrota agencija, napominje naša sagovornica.

„Mi ne znamo da li će se osiguravajuće kuće pozvati na ovu stavku ako neka agencija bankrotira, ali znamo da je to moguće i dužnost nam je da na to upozorimo. Ako se to dogodi, putnici definitivno ostaju bez svog novca, a agencije su onda džabe plaćale takvo osiguranje“, kaže Marčeta.

Foto:Pixabay.com

„Produženje polisa bi trebalo da bude do kraja ove godine, a do tada bi trebalo doneti novi pravilnik za garancije kojim bi se uvela mogućnost individualnog putnog osiguranja za turistička putovanja, kojim bi klijenti bili 100 odsto pokriveni u slučaju loše usluge i insolvetnosti osiguranja“, navodi Marčeta.

Zahtevi od agencija da plate garancije između osam i 18.000 evra, koliko sada zahtevaju osiguravajuće kuće, suludo je, napominje ona, naročito ako se uzme u obzir da niko ne može garantovati izvesnost putovanja u narednom periodu.

Foto: Pixabay.com

„Ukoliko pomoć države izostane, sigurno će bankrotirati mnoge agencije. Ako se to dogodi onda neće imati ko da nadoknadi štetu putnicima koji su prihvatili potvrde za zamenska putovanja, a vrlo verovatno da im ni osiguravajuće kuće neće isplatiti nadoknadu jer će moći da se pozovu na to da je bankrot posledica vanrednog stanja“, zaključuje Marčeta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...