EVROPSKA KOMISIJA NAJAVILA “KOVID PASOŠE“ I ZA TREĆE ZEMLJE

Putovanja po Evropi sa bilo kojom vakcinom

EUSrbijaVesti

14.4.2021 08:45 Autor: Vladimir Jokanović 0

Putovanja po Evropi sa bilo kojom vakcinom Putovanja po Evropi sa bilo kojom vakcinom
Evropska komisija predložila je da se Digitalni zeleni sertifikati prošire i na građane trećih zemlja koji borave ili legalno putuju u Evropsku uniju. Prema... Putovanja po Evropi sa bilo kojom vakcinom

Evropska komisija predložila je da se Digitalni zeleni sertifikati prošire i na građane trećih zemlja koji borave ili legalno putuju u Evropsku uniju. Prema rečima evropskog komesara za pravosuđe Didijea Rejndersa u srednjem roku trebalo bi da dođe do usklađivanja sistema tako da sertifikati koje izdaju treće zemlje budu automatski prihvaćeni u EU.

Digitalni zeleni sertifikat, odnosno propusnica za putovanja koja će se pokazivati na aerodromima i graničnim prelazima u Evropskoj uniji, trebalo bi da bude spreman za upotrebu do kraja juna tekuće godine, izjavio je Rejnders u Evropskom parlamentu.

“Želimo da osiguramo da svi građani EU imaju isti tretman kada države članice budu ukinule ograničenje slobodnog kretanja za testirane i vakcinisane građane, kao i one koji su se oporavili“, rekao je Rejnders u Odboru za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove EP.

Evropska komisija predstavila je prošlog meseca predlog za Sertifikat ili “kovid pasoš“, kako se neformalno naziva ovaj dokument koji će biti dokaz da je osoba vakcinisana protiv Covid-19, da ima prirodni imunitet ili da ima negativni rezultat testa na prisustvo korona virusa. EP je 26. marta pokrenuo ubrzanu proceduru za odobravanje sertifikata.   

Rejnders je poručio da će svi građani EU dobiti isti tretman kada dođe do ukidanja restrikcija na putovanja i da će sertifikati biti izdavani za sve vakcine, bez obzira na to da li ih je odobrila EMA ili ne, prenosi RTS. „Zemlje članice će biti dužne da prihvate vakcine koje su odobrene na nivou EU, a biće slobodne da prihvate i sve druge vakcine“, potvrdio je Rejnders.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...