Zbog uvećanja ranije procenjene vrednosti radova

Raspisan tender za tehničko rešenje i rekultivaciju deponije u Zajači kod Loznice

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

16.8.2021 13:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Raspisan tender za tehničko rešenje i rekultivaciju deponije u Zajači kod Loznice Raspisan tender za tehničko rešenje i rekultivaciju deponije u Zajači kod Loznice
Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je javnu nabavku za uslugu izrade tehničkog rešenja obezbeđenja stabilnosti deponije Zajača, kao i uređenja, sanacije, zatvaranja i rekultivacije... Raspisan tender za tehničko rešenje i rekultivaciju deponije u Zajači kod Loznice

Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je javnu nabavku za uslugu izrade tehničkog rešenja obezbeđenja stabilnosti deponije Zajača, kao i uređenja, sanacije, zatvaranja i rekultivacije deponije.

Sanacija i rekultivacija industrijske deponije jalovine iz topionice u Zajači kod Loznice počela je 2016. godine. Država je za posao sanacije deponije na kojoj se nalazi 600.000 tona teških metala i koja je označena kao jedna od crnih ekoloških tačaka u Srbiji, izdvojila oko 2,2 miliona evra, a rok za završetak bio je godinu dana.

Kako piše poslovni portal eKapija, sanacija je tada najavljena kao jedan od najznačajnijih projekata u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji u poslednjih deset godina, ali je posao stao zbog problema sa projektom.

Kako je objašnjeno u specifikaciji ovog poslednjeg tendera, u toku izvođenja radova na sanaciji deponije Zajača u 2017. godini, a prema projektno-tehničkoj dokumentaciji koju je izradio Institut „Kirilo Savić“, ukazala se potreba za dodatnim radnjama za rešavanje problema stabilnosti kosina deponije na određenim njenim delovima.

Navodi se da je 2018. godine firma Ehting d.o.o. iz Beograda izradila reviziju projekta sanacije deponije u Zajači, kao i da se pristupilo nastavku radova na bazi izrađenog tehničkog rešenja, ali da je na samom početku u nekoliko navrata došlo do izmene predloženog tehničkog rešenja usled potrebe za izmenom geotehničkog elaborata, što je dramatično uvećalo predviđenu vrednost radova, pa se odustalo od dalje realizacije radova na sanaciji, prenosi eKapija.

Stoga je sada raspisana nova javna nabavka za izradu tehničkog rešenja obezbeđenja stabilnosti tela deponije Zajača i sanaciju, remedijaciju i reluktivaciju kosina deponije na lokacijama koje su definisane u okviru revizije projekta.

Tender traje do 14. septembra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...