Vrednost podsticaja oko 56 miliona evra

Raspisuje se najveći konkurs u okviru IPARD programa

AgrobiznisBiznisInvesticijeNovacSrbijaVesti

21.6.2021 08:36 Autor: Julijana Vincan 0

Raspisuje se najveći konkurs u okviru IPARD programa Raspisuje se najveći konkurs u okviru IPARD programa
Najveći konkurs u okviru IPARD projekta, vrednog oko 60 miliona evra, biće raspisan 21. juna, najavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.... Raspisuje se najveći konkurs u okviru IPARD programa

Najveći konkurs u okviru IPARD projekta, vrednog oko 60 miliona evra, biće raspisan 21. juna, najavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Proizvođači će ta sredstva moći, kako je navedeno, da iskoriste za nabavku fizičke imovine poljoprivrednih gazdinstava. Ministar je za Tanjug pomenuo novinu u okviru tog konkursa, a to je da će se odobravati avansno plaćanje od 50 odsto, kao i da će to umnogome doprineti brzini realizacije investicija u srpsku poljoprivredu.

„Kada dobijete rešenje, dobijate 50 odsto unapred, pa kada realizujete – preostalih 50 procenata“, naglasio je Nedimović.

Prošle godine odobreno je 320 zahteva, pre dve godine svega 20, a sredstva Evropske unije iz IPARD programa proizvođači u Srbiji koristili su za nabavku traktora, modernizaciju opreme za preradu i pakovanje, izgradnju objekata i razvoj seoskog turizma.

U susret 6. javnom pozivu za Meru 1 IPARD programa

Izašla je nova izmena pravilnika za šesti javni poziv za Meru 1 IPARD programa, a javni poziv se očekuje narednih dana, istaknuto je na zvaničnom sajtu IPARD programa.

„Smatramo da je najznačajnija dopuna pravilnika to što već započeti građevinski projekti dobijaju mogućnost nastavka finansiranja preko IPARD programa, što do sada nije bio slučaj. Na ovom pozivu očekuje se više sredstava u odnosu na prethodne, i da ukupni budžet bude oko 56 miliona evra“, istaknuto je na web prezentaciji IPARD programa.

Mera 1 obuhvata investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava čija je delatnost u okviru sledećih sektora:

  • mleka
  • mesa
  • voća (voće, sadni materijal voća i matičnjaci voćaka) i povrća
  • žitarice i ostali usevi (šećerna repa, soja, suncokret, uljana repica, uljana tikva, lan i konoplja)
  • grožđa (sadni materijal vinove loze i matičnjaci vinove loze)
  • jaja

„Drugim rečima, prihvatljive su investicije u izgradnju i opremanje farmi, hladnjača i objekata za skladištenje (samo za sopstvene potrebe), opremanje voćnjaka, izgradnju i opremanje staklenika i/ili plastenika, nabavku mehanizacije, i tome slično“, navodi se na sajtu pomenutog programa.

Pravo na IPARD podsticaje ostvaruje lice koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalazi se u aktivnom  statusu i to:

  1. fizičko lice
  2. preduzetnik
  3. privredno društvo
  4. zemljoradnička zadruga
Foto: Pixabay.com

Korisnik ostvaruje IPARD podsticaje, bez obzira na ukupnu vrednost investicije, u okviru sledećih granica:

  • za sektor voća, povrća, grožđa, ostalih useva u iznosu od 5.000 do 700.000 evra;
  • za sektor mleka, mesa i jaja u iznosu od 5.000 do milion evra.

Pravo na IPARD podsticaje može se ostvariti isključivo za investicije koje su realizovane nakon donošenja rešenja o odobravanju projekta, osim za opšti trošak koji može da nastane u periodu važenja IPARD programa.

IPARD podsticaji utvrđuju se u procentualnom iznosu od vrednosti prihvatljivih troškova investicije umanjene za iznos PDV, i to:

  • 60 odsto od ukupnih prihvatljivih troškova
  • 65 odsto od ukupnih prihvatljivih troškova – ako je korisnik lice mlađe od 40 godina na dan podnošenja zahteva za odobravanje projekta;
  • 70 odsto od ukupnih prihvatljivih troškova – ako je mesto investicije u planinskim područjima u skladu sa posebnim propisom kojim se određuju područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

U slučaju da vrednost svih podnetih zahteva za odobravanje projekta premašuje vrednost sredstava namenjenih za taj poziv vršiće se rangiranje klijenata po sledećem ključu za bodovanje:

  • 10 BODOVA: ako je podnosilac zahteva zemljoradnička zadruga ili ako je podnosilac zahteva član zemljoradničke zadruge najkasnije do dana podnošenja zahteva za odobravanje projekta.
  • 15 BODOVA: aplikant jeste ženskog pola i/ili  jeste lice mlađe od 40 godina na dan podnošenja zahteva za odobravanje projekta i/ili ima objekat kapaciteta: do 50 mlečnih krava i/ili do 100 goveda i/ili do 500 ovaca i koza  i/ili do 1.000 svinja
  • 20 BODOVA: ako je podnosilac zahteva sertifikovan za organsku proizvodnju
  • 25 BODOVA: ako se mesto investicije nalazi u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi u skladu sa posebnim propisom kojim se određuju područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...