RASPLAMSAVA SE EPIDEMIJA ŠIROM SVETA Zaraženo više od 59 miliona ljudi, Kina uvodi nove mere i masovno testiranje

SvetVesti

23.11.2020 11:21 Autor: Ljiljana Begović 1

RASPLAMSAVA SE EPIDEMIJA ŠIROM SVETA Zaraženo više od 59 miliona ljudi, Kina uvodi nove mere i masovno testiranje RASPLAMSAVA SE EPIDEMIJA ŠIROM SVETA Zaraženo više od 59 miliona ljudi, Kina uvodi nove mere i masovno testiranje
Korona virusom širom sveta zaraženo je 59 miliona ljudi. Od posledica infekcije do sada je preminulo 1.390.000, dok se uspešno oporavilo više od 40... RASPLAMSAVA SE EPIDEMIJA ŠIROM SVETA Zaraženo više od 59 miliona ljudi, Kina uvodi nove mere i masovno testiranje

Korona virusom širom sveta zaraženo je 59 miliona ljudi. Od posledica infekcije do sada je preminulo 1.390.000, dok se uspešno oporavilo više od 40 miliona ljudi. Epidemijom korona virusa najviše su pogođene SAD, Brazil i Indija u kojima je zabeležen najveći broj obolelih i preminulih. U Evropi najviše zaraženih imaju Francuska, Rusija i Španija.

Foto: Tanjug

U Rusiji broj novoobolelih prvi put premašio 25.000

U Rusiji je u poslednja 24 sata potvrđeno više od 25.000 slučajeva korona virusa, što je najveći broj novoobolelih u jednom danu, saopštio je Centar za borbu protiv Covid-19. Potvrđeno je 25.173 slučajeva, čime je ukupan broj porastao na 2.114.502, prenosi Tass.

U Nemačkoj je potvrđeno novih 10.864 slučajeva zaraze korona virusom, saopštio je Institut za javno zdravlje „Robert Koh“. Od posledica virusa, u istom periodu preminulo je 90 pacijenata.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan rekao je da bi sa vakcinacijom građana moglo da se počne već u decembru. „Postoji razlog za optimizam da će vakcina biti odobrena ove godine u Evropi. I onda možemo odmah da počnemo“, rekao je Špan u intervjuu za nemački RND.

Špan navodi da je Nemačka obezbedila više od 300 miliona doza vakcine preko Evropske komisije, bilateralnih ugovora i drugih kanala i poručio da je to više nego dovoljno i da čak ostavlja prostor za podelu vakcine sa drugim državama.

Zdravstveni radnici
Foto: Tanjug

Kina uvodi nove mere i masovno testiranje

Nakon što je otkriveno više lokalnih transmisija Covid-19 infekcija u tri kineska grada, vlasti u Pekingu su pokrenule masovna testiranja više miliona ljudi, uvele novo „zaključavanje“ i naredile zatvaranje škola.

S obzirom da su mnogi eksperti upozorili da hladnije vreme pogoduje širenju korona virusa, uporedo sa sezonskim padom temperature uvedene su i mere širokih razmera u gradovima Tijanđin, Šangaj i Mazuli iako broj novootkrivenih slučajeva u Kini nije veliki u poređenju sa SAD i drugim zemljama koje su se našle na udaru novog epidemijskog talasa.

Nakon što je u Tijanđinu otkriveno pet novozaraženih, zdravstveni radnici su testirali više od 2,2 miliona građana samo u okrugu Binhai.

Foto: Tanjug/AP

Vakcinacija u SAD i Velikoj Britaniji već sledećeg meseca

Dok Sjedinjene Američke Države beleže rekordne dnevne brojeve, više od 130.000 za 24 sata, epidemiolozi ocenjuju da bi život u Americi mogao da se normalizuje u maju sledeće godine. Prve vakcine Amerikanci bi mogli da prime već 11. decembra.

Velika Britanija će nastojati da započne sa vakcinacijom protiv korona virusa pre Božića, a sa masovnom vakcinacijom već početkom naredne godine, najavio je britanski ministar zdravlja Met Henkok.

Španija će početi sveobuhvatni program vakcinacije protiv korona virusa u januaru, najavio je premijer Pedro Sančez.

Lideri G20 obećali su da neće štediti napore da zaštite živote i obezbede pristupačan pristup vakcini za korona virus svim ljudima.

Farmaceutska kompanija „Moderna“ prodavaće državama svoju vakcinu protiv korona virusa po ceni između 25 i 37 dolara po dozi, zavisno od poručene količine.

Foto: Tanjug

Vakcina kompanije AstraZaneka možda 70 odsto efikasna

Firma AstraZeneka objavila je da je njena vakcina protiv korona virusa, razvijena u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu, prosečno efikasna 70 odsto.

Njeni rezultati su, ipak izazvali, određenu vrstu razočaranja u odnosu na 95 procentnu delotvornost Pfizerove vakcine i gotovo isto toliku Modernine, ali je pozitivno to što je ova vakcina jeftinija i jednostavnija za skladištenje. Sudeći po tome, AstraZeneka će imati važnu ulogu u borbi protiv pandemije ako njena vakcina bude odobrena.

Kada su dobrovoljci dobili dve visoke doze, zaštita je bila 62 odsto, ali je ona podignuta na 90 odsto kada su najprije dobili nisku dozu vakcine, a zatim visoku.

Testovi na Covid-19
Foto: Tanjug/AP

Otvorene granice dve australijske države nakon 138 dana

Granice između dve australijske države – Viktorije i Novog Južnog Velsa otvorene su 23. novembra, nakon više od četiri meseca. Granice između dve najgušće naseljene savezne države, zatvorene su nakon što je 8. jula karantinom ograničeno kretanje radi sprečavanja širenja korona virusa.

Država Viktorija, od ukidanja ograničenja krajem oktobra nema novozaraženih i danas je 24. uzastopni dan bez novih slučajeva zaraze. U Novom Južnom Velsu, već 16. dan zaredom nema novih slučajeva.

Ljudi sa zaštitnim maskama
Foto: Tanjug/AP

Italija beleži prve znake usporavanja rasta zaraze

Italija ovih dana beleži prve znake usporavanja vrtoglavog rasta zaraze Covid-19, ali situacija je veoma ozbiljna, priliv novih pacijenata u bolnice je i dalje veliki i mere ograničenja koje su na snazi se ne mogu ublažiti.

Broj novih slučajeva zaraze u poslednja 24 sata je gotovo za 6.000 manji, ukupno zaraženih je 28.337, a smanjen je i broj preminulih, ukuno 562, što je za stotinu manje u odnosu na prethodni dan.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...