RAST BEZGOTOVINSKIH TRANSAKCIJA U HRVATSKOJ Svaki građanin u proseku poseduje dve platne kartice

BankeNovacRegionVesti

29.10.2020 10:24 Autor: Ljiljana Begović 1

RAST BEZGOTOVINSKIH TRANSAKCIJA U HRVATSKOJ Svaki građanin u proseku poseduje dve platne kartice RAST BEZGOTOVINSKIH TRANSAKCIJA U HRVATSKOJ Svaki građanin u proseku poseduje dve platne kartice
U Hrvatskoj je broj nacionalnih kartičnih platnih transakcija zadnjih pet godina povećan za 58 odsto, a ukupna vrednost transakcija za 47 odsto, navodi se... RAST BEZGOTOVINSKIH TRANSAKCIJA U HRVATSKOJ Svaki građanin u proseku poseduje dve platne kartice

U Hrvatskoj je broj nacionalnih kartičnih platnih transakcija zadnjih pet godina povećan za 58 odsto, a ukupna vrednost transakcija za 47 odsto, navodi se u saopštenju Hrvatske narodne banke (HNB).

Podaci pokazuju da hrvatski građanin u novčaniku ima u proseku 2,55 platnih kartica, što Hrvatsku svrstava na sam vrh Evropske unije. Takođe , 26 odsto potrošača i 50 odsto poslovnih subjekata u Hrvatskoj ima ugovorenu uslugu internet bankarstva.

Raste i broj korisnika mobilnog bankarstva, koji je sada veći od broja korisnika platnih transakcija putem internet bankarstva.

Foto: Visa

Analiza strukture broja nacionalnih bezgotovinskih platnih transakcija u 2019. godini pokazuje da najveći udeo (38 odsto) u ukupnom broju nacionalnih bezgotovinskih platnih transakcija imaju transakcije kreditnog transfera, za tim slede transakcije platnim karticama s udelom od 38 odsto. .

Najveći udeo u strukturi broja međunarodnih bezgotovinskih platnih transakcija imaju transakcije platnim karticama s 89 odsto i transakcije obavljene korišćenjem usluge kreditnog transfera s ukupnim udelom od 11 odsto.

U strukturi ukupne vrednosti bezgotovinskih platnih transakcija izrazito dominantan udeo imaju transakcije izvršene korišćenjem usluge kreditnog transfera. One su u 2019. činile oko 95 odsto ukupne vrednosti svih izvršenih nacionalnih i međunarodnih bezgotovinskih platnih transakcija u Hrvatskoj.

Kreditni transferi uobičajen su način plaćanja između kompanija koje se bave trgovinom, trgovinskih društava i banaka, isplate plata, penzija i slično, piše portal Seebiz.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...