Sve veći nedostatak građevinskog materijala

Rast cena metala i drvne građe u Evropi

EUSvetVesti

11.5.2021 12:12 Autor: Marko Miladinović 1

Rast cena metala i drvne građe u Evropi Rast cena metala i drvne građe u Evropi
Evropska građevinska industrija, a posebno segment gradnje nekretnina, pod snažnim je pritiskom rastućih troškova građevinskog materijala. Najveći problem predstavlja nedostatak drvne građe, za kojom... Rast cena metala i drvne građe u Evropi

Evropska građevinska industrija, a posebno segment gradnje nekretnina, pod snažnim je pritiskom rastućih troškova građevinskog materijala. Najveći problem predstavlja nedostatak drvne građe, za kojom vlada velika potražnja u Evropi, ukazuju austrijski analitičari tržišta.

Pandemija korona virusa je usporila rute isporuke drveta i drugog građevinskog materijala, a potražnja je sve veća, što diže cene.

„Veliki paketi za podsticanje privrede u SAD i Kini uslovili su bum izgradnje i sirovine su apsorbovane u tim regionima“, objasnio je direktor austrijske kompanije Philoro, koja se bavi trgovinom metalima, Rudolf Brener (Rudolf Brenner).

Od početka godine je cena drveta skočila za oko 50 odsto, a bakra za čak 120 odsto. I cena čelika se prošle godine gotovo udvostručila, što se odražava na automobilsku industriju i na infrastrukturne projekte.

Centralno udruženje nemačkih zanatlija (ZDH) upozorava da se mnoge zanatlije nalaze u apsurdnoj situaciji da imaju pune knjige preuzetih poslova, a da moraju da otpuštaju zaposlene, jer imaju problema sa nabavkom građevinskog materijala i suočeni su sa velikim skokom cena.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...