RAST ČETVRTI MESEC ZAREDOM Nemački izvoz veći za 2,4 odsto u avgustu

EUVesti

8.10.2020 17:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

RAST ČETVRTI MESEC ZAREDOM Nemački izvoz veći za 2,4 odsto u avgustu RAST ČETVRTI MESEC ZAREDOM Nemački izvoz veći za 2,4 odsto u avgustu
Nemački izvoz zabeležio je rast u avgustu četvrti mesec zaredom, doduše sporije nego u julu, pokazuju podaci statističkog ureda Destatis. Sezonski prilagođen izvoz porastao... RAST ČETVRTI MESEC ZAREDOM Nemački izvoz veći za 2,4 odsto u avgustu

Nemački izvoz zabeležio je rast u avgustu četvrti mesec zaredom, doduše sporije nego u julu, pokazuju podaci statističkog ureda Destatis.

Sezonski prilagođen izvoz porastao je 2,4 odsto u odnosu na jul, kad je uvećan za 4,7 procenata, dok je uvoz zabeležio uvećanje od 5,8 procenata (u julu 1,1). U odnosu na prošlogodišnji avgust izvoz je manji za 10,2 odsto, a uvoz 7,9 procenata.

Izvoz u Kinu smanjen je samo 1,1 odsto na godišnjem nivou, u Veliku Britaniju za 7,3, ali je zato onaj u SAD drastično pao- 21,1 procenata.

Podsetimo, u drugom kvartalu nemačka privreda zabeležila je negativan rezultat, od čak 9,7 odsto zbog naglog pada potrošnje, korporativnih ulaganja i trgovine u jeku pandemije, piše Seebiz, pozivajući se na agenciju Reuters.

Ublažavanje mera i paketi podsticaja rezultirali su snažnim oporavkom u trećem tromesečju, ali skok broja novozaraženih izaziva zabrinutost da bi aktivnosti mogle ponovno da se uspore, iako je ministar ekonomije Piter Altmaier izjavio da Nemačka ne sme da dozvoli novo zatvaranje industrijske aktivnosti.

Institut za ekonomska istraživanja IFO očekuje da će najveća evropska privreda u trećem kvartalu porasti za 6,6 odsto, ali da će u poslednjem tromesečju 2020. znatno usporiti- na 2,8 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...