RAST INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE U SRBIJI Povećanje od 4,2 odsto u odnosu na avgust prošle godine

IzdvajamoSrbijaVesti

30.9.2020 13:09 Autor: Ljiljana Begović 2

RAST INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE U SRBIJI Povećanje od 4,2 odsto u odnosu na avgust prošle godine RAST INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE U SRBIJI Povećanje od 4,2 odsto u odnosu na avgust prošle godine
Industrijska proizvodnja u Srbiji je u avgustu ove godine bila veća za 4,2 odsto u odnosu na avgust prošle godine. Međutim, u odnosu na... RAST INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE U SRBIJI Povećanje od 4,2 odsto u odnosu na avgust prošle godine

Industrijska proizvodnja u Srbiji je u avgustu ove godine bila veća za 4,2 odsto u odnosu na avgust prošle godine. Međutim, u odnosu na prosek za celu 2019. godinu, manja za 0,4 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

Industrijska proizvodnja u periodu januar – avgust ove godine manja za 0,7 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Posmatrano po sektorima, u avgustu ove u odnosu na isti mesec prošle godine, zabeležen je rast u snabdevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji i to za 11,2 odsto. Rast u prerađivačkoj industriji iznosi tri odsto, a u rudarstvu 1,8 odsto.

Foto: Shutterstock.com

Posmatrano po namenskim grupama, zabeležen je rast od 11,3 odsto kod kapitalnih proizvoda, 7,9 odsto kod trajnih proizvoda za široku potrošnju, 6,6 odsto kod intermedijarnih proizvoda. Takođe rast je zabeležen kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju i u proizvodnji energije za 1,4 odsto.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u avgustu 2020.u odnosu na avgust 2019. godine imale su proizvodnja električne energije, metalnih proizvoda, osim mašina, zatim odevnih predmeta, osnovnih metala kao i proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda.

  • Ivan

    30.9.2020 #1 Author

    Samo neka raste

    Odgovori

  • Maja

    30.9.2020 #2 Author

    Ovo ce biti cetvrta industrijska revolucija👍

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...