RAST MALOPRODAJE U EU Promet u avgustu povećan zbog ublažavanja restrikcija

EUVesti

6.10.2020 08:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

RAST MALOPRODAJE U EU Promet u avgustu povećan zbog ublažavanja restrikcija RAST MALOPRODAJE U EU Promet u avgustu povećan zbog ublažavanja restrikcija
Promet u trgovini na malo u evrozoni je u avgustu 2020. porastao za 4,4 procenta u odnosu na jul, pokazuju podaci statističkog zavoda EU,... RAST MALOPRODAJE U EU Promet u avgustu povećan zbog ublažavanja restrikcija

Promet u trgovini na malo u evrozoni je u avgustu 2020. porastao za 4,4 procenta u odnosu na jul, pokazuju podaci statističkog zavoda EU, Evrostata.

Do rasta maloprodaje došlo je, kako se ocenjuje, jer je ovaj mesec u mnogim zemljama članicama bio obeležen izvesnim ublažavanje mera suzbijanja virusa Covid-19.

Takođe, promet u maloprodaji u 27-članoj Evropskoj uniji povećan je u avgustu za 3,8 odsto na mesečnom nivou, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici Evrostata, zavoda za statistiku EU.

Podsetimo, prethodno je u julu ove godine obim trgovine na malo pao u evrozoni 1,8 odsto, dok je u EU bio manji za 1,2 procenta.

Promet na malo je u avgustu 2020. u evrozoni bio veći za 3,7 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je u EU porastao za 3,5 procenata međugodišnje.

Među zemljama, čijim je podacima Evrostat raspolagao, najviše je na mesečnom nivou porastao promet u Belgiji, za 9,6 odsto.

Slede Francuska i Nemačka sa rastom prometa od 6,2, odnosno 3,1 odsto.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođen obim prometa u maloprodaji u avgustu pao za 0,8 odsto u odnosu na jul, kada je smanjen za 0,2 procenta.

Najveći pad prometa beležile su Rumunija i Slovenija, za po 1,6 odsto, kao i Portugal, za 1,4 procenata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...