POKAZATELJI BORBE PROTIV KORONA KRIZE

Rast prodaje novih automobila u Kini, Evropa stagnira

AutomobiliLifestyleSvetVesti

15.3.2021 09:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Rast prodaje novih automobila u Kini, Evropa stagnira Rast prodaje novih automobila u Kini, Evropa stagnira
Kina je od početka godine učvrstila svoju prednost u prodaji novih automobila u odnosu na zemlje zapadne Evrope, pre svega Evropske unije, pokazuje istraživanje... Rast prodaje novih automobila u Kini, Evropa stagnira

Kina je od početka godine učvrstila svoju prednost u prodaji novih automobila u odnosu na zemlje zapadne Evrope, pre svega Evropske unije, pokazuje istraživanje Autoexpert Dudenhoeffer.

Dok je u Evropi u januaru i februaru prodato 1,52 miliona automobila, u Kini je taj broj dostigao rekordnih 3,96 miliona vozila, navodi se u ovom istraživanju. Pre godinu dana u Evropi je prodato 1,99 miliona vozila, a u Kini samo 1,6 miliona u istom periodu.

Kako se ističe, u Kini nikada pre u prva dva meseca u godini nisu postignuti tako veliki brojevi registrovanih automobila kao 2021, navodi se u studiji, a prenosi „Abendblatt“. To je pokazatelj da se Kina izborila sa krizom zbog pandemije korona virusa, dok se Evropa još uvek bori sa njom.

Crna vozila
Foto: Pexels.com

Podaci govore da je samo u Nemačkoj u januaru i februaru prodato četvrtinu vozila manje nego u istom periodu prošle godine, odnosno 364.000 u poređenju sa 486.000 automobila iz prethodne godine, prenosi Seebiz.eu. Pojedine zemlje EU su zabeležile čak i veći pad.

Tako je prodaja novih automobila pala je za oko 46 odsto u Portugalu i Španiji, te za 40 odsto. Nešto bolji rezultat među zemljama EU ostvarila je Irska u kojoj je zabeležen pad prodaje novih automobila za 11 odsto. Jedina zapadnoevropska zemlja koja je od početka godine povećala prodaju automobila je Norveška, sa rastom prodaje od pet odsto u odnosu na isti period prošle godine.

  • MARKO7

    2.6.2022 #1 Author

    Pa u Kini je poznato da su najbolja kola i preprodaja takođe.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...