GLOBALNA INDUSTRIJA GVOŽĐA ODOLELA PANDEMIJI ZAHVALJUJUĆI KINI

Rast proizvodnje čelika 10 odsto u prvom kvartalu 2021.

AnalizaSvetU fokusuVesti

26.4.2021 15:41 Autor: Vladimir Jokanović 1

Rast proizvodnje čelika 10 odsto u prvom kvartalu 2021. Rast proizvodnje čelika 10 odsto u prvom kvartalu 2021.
Prema kratkoročnoj prognozi Svetske asocijacije čelika (Worldsteal), potražnja za ovom vrstom gvožđa trebalo bi da poraste u tekućoj godini za 5,8 procenata i da... Rast proizvodnje čelika 10 odsto u prvom kvartalu 2021.

Prema kratkoročnoj prognozi Svetske asocijacije čelika (Worldsteal), potražnja za ovom vrstom gvožđa trebalo bi da poraste u tekućoj godini za 5,8 procenata i da dostigne 1.874 miliona tona, nakon pada za 0,2 odsto u 2020.godini.  U 2022. godini potražnja će zabeležiti dodatni rast od 2,7 procenata, kada će dostići 1.925 miliona tona.

Prognoza je zasnovana na pretpostavci da će se drugi i treći talas infekcije korona virusa stabilizovati u drugom kvartalu i da će biti postignut stalan napredak u vakcinaciji, omogućavajući postepeno vraćanje u normalu u glavnim zemljama koje koriste čelik, navedeno je u pregledu na zvaničnoj veb stranici Worldsteala. Svetska asocijacija čelika je industrijska grupa koja okuplja predstavnike sa učešćem od 85 odsto u svetskoj produkciji čelika.

Autori prognoze ocenjuju da je uprkos katastrofalnom uticaju pandemije na živote i sredstva za život, globalna industrija čelika imala sreću da 2020. godinu završi sa neznatnim smanjenjem potražnje za čelikom. Tome je doprineo iznenađujuće snažan rast u Kini, od 9,1 odsto, dok je u ostatku sveta potražnja za čelikom oslabila za 10 procenata.

Foto: Youtube screenshot

Globalna proizvodnja sirovog čelika porasla je za 10 odsto na godišnjem nivou u prvom kvartalu 2021. godine. Proizvodnja u 64 zemlje koje su podnele izveštaje organizaciji iznosila je 489,9 miliona tona. Kina je i dalje ubedljivo najveći proizvođač čelika sa 271 milion tona, saopštio je Worldsetal. U junu 2020. godine Kina je proizvodila za oko pet odsto više nego godinu dana ranije.

U Indiji je u istom periodu proizvedeno 29,6 miliona tona čelika, što je rast proizvodnje za 10,4 odsto, dok su Japan i SAD zabeležili pad proizvodnje za 1,7 odnosno 6,3 odsto. U Japanu je u prvom kvartalu proizvedeno 23,7 miliona tona čelika, a u SAD 20,4 miliona tona.

Izvor: Fastmarkets

Na globalnom nivou obim građevinskih radova opao je 3,9 odsto, zbog zaključavanja i revizije investicija u mnogim zemljama. U više zemalja u razvoju, fiskalni resursi prenamenjeni su sa ulaganja u infrasturkturu na programe podrške pandemiji. Najozbilniji pad građevinske industrije zabeležen je na Filipinima, u Indiji i Meksiku.

Svetski automobilski sektor zabeležio je najdublji pad među industrijama koje koriste čelik, sa velikim padom u drugom kvartalu 2020. godine. Očekuje se da će oporavak automobilske industrije u 2021. biti snažan, naročito u SAD, gde je cilj da proizvodnja premaši nivo iz 2019. godine. Globalna automobilska indsutrija trebalo bi da se vrati na pretpandemijski nivo 2022. godine.

Poremećaj u globalizovanim lancima snabdevanja bio je jedan od glavnih problema mašinske industrije tokom pandemije, a u toku je reformisanje načina snabdevanja radi veće fleksibilnosti i pouzdanosti. Trendovi digitalizacije i automatizacije trebalo bi da podstaknu ubrzan rast mašinske industrije, kao i zelene inicijative i ulaganja u obnovljive izvore energije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...