RAST SPOLJNOTRGOVINSKE RAZMENE Veći I deficit

SrbijaVesti

30.4.2020 15:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

RAST SPOLJNOTRGOVINSKE RAZMENE Veći I deficit RAST SPOLJNOTRGOVINSKE RAZMENE Veći I deficit
Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za period januar-mart 2020. godine iznosila je 10 milijardi i 218 miliona evra, što predstavlja rast od 5,8 odsto... RAST SPOLJNOTRGOVINSKE RAZMENE Veći I deficit

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za period januar-mart 2020. godine iznosila je 10 milijardi i 218 miliona evra, što predstavlja rast od 5,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistiku (RSZ).

Izvoz robe iznosio je 4,23 milijarde evra, što je povećanje od 3,1 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Uvoz robe imao je vrednost od 5,99 milijardi evra, što predstavlja povećanje od 7,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Spoljnotrgovinski deficit iznosi iznosi 1,76 milijardi evra, što je povećanje od 20,6 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine, navodi se u saopštenju.

Pokrivenost uvoza izvozom je 70,7 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 73,8 odsto.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 60,5 odsto ukupne razmene.

Drugi po važnosti spoljnotrgovinski partner Srbije su zemlje CEFTA, sa kojima imamo suficit u razmeni od 506 miliona dolara, koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda (žitarice i proizvodi od njih), električnih mašina i aparata, nafte i naftnih derivata, drumskih vozila i pića, navodi se u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...