Domaću privredu pogurala industrija

Rast srpskog BDP od 1,7 odsto među najboljim rezultatima u Evropi

EUSrbijaVesti

2.6.2021 17:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rast srpskog BDP od 1,7 odsto među najboljim rezultatima u Evropi Rast srpskog BDP od 1,7 odsto među najboljim rezultatima u Evropi
Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji u prvom kvartalu 2021. godine je sa 1,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine... Rast srpskog BDP od 1,7 odsto među najboljim rezultatima u Evropi

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji u prvom kvartalu 2021. godine je sa 1,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine premašio očekivanja i jedan je od najboljih rezultata u Evropi.

Ministar finansija Siniša Mali je tim povodom izjavio kako je „fleš procena“ Republičkog zavoda za statistiku predviđala rast od 1,2 odsto, i dodao da je ostvarenim rezultatima značajno doprineo sektor industrije koji je za 10 odsto veći nego 2020. godine.

Foto: Eurostat

U poređenju sa prvim kvartalom 2020, a prema dostupnim podacima za 12 zemalja. pozitivan rast su imale samo Francuska (1,5) i Litvanija (1,1). U top pet rezultata nalaze se još Švedska (-0,2), Finska (-0,8) i Belgija (-1).

Sa druge strane najveći minus imaju Portugal (-5,4), Španija (-4,3) i Nemačka (-3).

U evrozoni, posmatrano godinu za godinom, BDP iznosi -1,8, dok je na nivou EU to -1,7 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...