IZGRADNJA GASOVODA KROZ NEMAČKU IZMEĐU ČEKIĆA I NAKOVNJA

Raste američki pritisak na obustavu projekta Severni tok 2

EUInvesticijeNovacSvetVesti

22.2.2021 14:51 Autor: Vladimir Jokanović 0

Raste američki pritisak na obustavu projekta Severni tok 2 Raste američki pritisak na obustavu projekta Severni tok 2
Kompanija Nord Stream 2 AG podnela je zahtev nemačkoj Saveznoj službi za plovidbu i hidrografiju (BHS) za hitnu dozvolu za izgradnju gasovoda Severni tok... Raste američki pritisak na obustavu projekta Severni tok 2

Kompanija Nord Stream 2 AG podnela je zahtev nemačkoj Saveznoj službi za plovidbu i hidrografiju (BHS) za hitnu dozvolu za izgradnju gasovoda Severni tok 2 (ST2) u nemačkim vodama. Nemački regulator potvrdio je u ponedeljak prijem zahteva, ali nije pružio informacije u vezi sa rokom u kojem će se o njemu izjasniti.

BHS je suspendovala dozvolu za izvođenje radova na projektu ST2, koju je izdala 15. januara nakon žalbe tamošnjih organizacija za zaštitu životne sredine na nastavak izgradnje egasovoda u nemačkim vodama, prenosi TASS. Reč je o radovima izgrdanje cevovoda u dužini 16,5 kilometara u nemačkoj takozvanoj ekskluzivnoj zoni.

Foto: Youtube screenshot

Istovremeno, evropsko izdanje američkog portala Politico prenosi zajednički autorski tekst ministara spoljnih poslova Poljske i Ukrajine, Zbignjeva Raua i Dmitrija Kulebe u kojem oni pozivaju predsednika SAD Džoa Bajdena da „upotrebi sva raspoloživa sredstva kako bi sprečio završetak projekta“, dodajući da treba odbaciti tvrdnje da je ST2 postao „preveliki da bi propao“.

Prema rečima dvojice šefova dilomatije ukoliko projekat bude uspeo Rusija bi mogla da ubedi ukrajinsku javnost da Zapadu nije stalo do sopstvenih principa, i na kraju, do bezbednosti i prosperiteta Ukrajine, navedeno je u tekstu koji je objavljen pod naslovom: “ST2 je dovoljno oštetio Zapad, vreme je da se tome stane na put“.

Ministri su istakli da se projekat ST2 ne odnosi na energetsku sigurnost Nemačke, “bliskog saveznika i partnera“, kao i da Ukrajina duboko ceni napore Berlina da donese mir ratom zahvaćenom Donbasu i njegovu vitalnu podršku ukrajinskim reformama.

“Poštujemo pravo Nemačke da izrazi svoje stanovište, ali takođe čvrsto verujemo da se ovakvi projekti ne mogu posmatrati usko kroz prizmu bilateralnih odnosa, već bi im trebalo pristupiti iz šire perspektive evropskih interesa i bezbednosti u celini“, zaključili su Rau i Koleba.

Američka administracija poslala je prošle nedelje signal evropskim partnerima da je spremna da razgovara o sankcijama zbog izgradnje gasovoda ST2. Bajden je poručio da veruje da je pomenuti projekat loš za Evropu, a ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da je mešanje SAD „prilično primitivno“.

Foto: Youtube screenshot

Bela kuća je navela da će Vašington sve učiniti u saradnji sa saveznicima i partnerima i da se stav američke administracije prema ST2 nije promenio. „Predsednik Bajden jasno je rekao da je ST2 loš posao. On deli Evropu i izlaže Ukrajinu i centralnu Evropu ruskim manipulacijama, protivno sopstvenim energetskim i bezbednosnim ciljevima Evrope“, saopštila je Bela kuća.

Izgradnja preostalih oko 160 od ukupno 2.450 kilometara cevovoda zastala je krajem 2019. kada se švajcarska kompanija „Allseas“, koja je gradila gasovod povukla iz posla pod pretnjom američkih sankcija. Američki Senat uključio je u julu 2020. sankcije protiv rusko-nemačkog projekta izgradnje gasovoda ST2 u nacrt budžeta nacionalne odbrane, a to je učinjeno i u decembru.

ST2 je partnerski poduhvat ruskog Gazproma i pet evropskih energetskih kompanija – francuske ENGIE, austrijskog OMW, britansko-holandske Royal Dutch Shell i nemačkih Uniper i Wintershall, a svaka od evropskih kompanija obavezala se da će sa po 950 miliona evra učestvovati u finansiranju projekta, dok je za ostatak finasiranja obavezu preuzela ruska kompanija. Prema inicijalnom planu gasovod je trebalo da postane operativan do kraja 2020. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...