Dodatni motiv da stečeno znanje primene u Srbiji

Raste interesovanje domaćih kompanija za stipendiranje studenata

BiznisBolji posaoSrbijaVesti

25.10.2021 18:23 Autor: Stanislav Stanišić 0

Raste interesovanje domaćih kompanija za stipendiranje studenata Raste interesovanje domaćih kompanija za stipendiranje studenata
Interesovanje za stipendiranje studenata od strane domaćih kompanija u poslednje vreme raste i sve više njih razmišlja da na ovaj način podrži studente. Kako... Raste interesovanje domaćih kompanija za stipendiranje studenata

Interesovanje za stipendiranje studenata od strane domaćih kompanija u poslednje vreme raste i sve više njih razmišlja da na ovaj način podrži studente. Kako za Biznis.rs kaže Marko Vučetić, portparol specijalizovanog sajta Startuj.com koji je napravljen sa idejom da povezuje kompanije i studente, i sami studenti, s druge strane, pokazuju veliko interesovanje za ovakav vidi finansiranja.

„Samo preko našeg sajta skoro 1.500 studenata je ukupno 2.200 puta kliknulo na dugme za konkurisanje. Naravno, ovde nisu samo stipendije koje dodeljuju kompanije, već su tu i stipendije za studije u inostranstvu, kao i za podršku koju dodeljuje država i razne fondacije“, precizira Vučetić.

Kompanije se u odnosu na svoje potrebe i mogućnosti određuju na koji će način pomoći studente.

Fondacija Hemofarm kroz svoju akciju „Možeš i ti“ programa za obrazovanje, već 28 godina ulaže u obrazovanje mladih, gde najbolji studenti završne godine medicinskih, farmaceutskih, tehnoloških i tehničkih fakulteta elektro i mašinskog usmerenja imaju priliku da konkurišu za godišnje stipendije. Konkurs ove godine traje do 4. novembra i odnosi se na studente državnih univerziteta u Srbiji koji su u dosadašnjem školovanju ostvarili prosek ocena najmanje 8,50.

Program obuhvata mesečnu stipendiju, mentorsku podršku i stručnu praksu u Srbiji i Nemačkoj. Takođe, uz podršku eksperata Hemofarma i Štade, stipendisti imaju šansu da unaprede svoja znanja i veštine, formalne i neformalne, koje su neophodne za dalji lični i profesionalni razvoj. Tokom ovih godinu dana polaznici programa stiču i radno iskustvo u različitim sektorima i dodatni motiv da stečeno znanje primenjuju u Srbiji, ističu iz Fondacije Hemofarm.

„U svetu u kojem dobri poslovi mogu biti locirani bilo gde, u kojem postoji mogućnost pretraživanja putem interneta i gde se takmičite ne samo sa najboljima iz svoje zemlje, već šire – regiona i celog sveta, najvažnija veština koju možete da ponudite je znanje. Obrazovanje je jedini pravi put ka mogućnostima i uspehu, a diploma ulaznica za bolje sutra. Mi već 28 godina ulažemo u mlade i njihovo obrazovanje razvijajući kod njih želju za celoživotnim učenjem, liderstvom i pripremajući ih da menjaju svet nabolje. Do danas smo podržali više od 3.500 pojedinaca, od kojih su mnogi naše kolege. Verujemo da je ovaj program prava prilika za studente da se upoznaju sa načinom rada u kompaniji koja je lider na farmaceutskom tržištu i da zajedno sa nama brinu o zdravlju ljudi i njihovoj dobrobiti“, ističe u izjavi za medije Suzana Đorđević, direktorka Hemofarm fondacije, povodom novog ciklusa podrške najboljim studentima.

Stefan Stanković, doktor medicine i stipendista Hemofarm fondacije, koji je prošao kroz program „Možeš i ti“ ističe da mu je program omogućio da proširi znanje stečeno na fakultetu i da upozna ljude koji će mu biti podrška u daljoj karijeri.

„Program Hemofarm fondacije je zaista šansa da promeniš život nabolje. Znanje i iskustvo se nesebično deli, a razgovori sa mentorom omogućili su mi da steknem uvid u vrednosti kompanije. Imao sam priliku da se upoznam i sa tim kako funkcioniše moderna farmaceutska kompanija – od ulaska sirovine u fabriku, proizvodnje, marketinga i prodaje. Imam sve preporuke za ovaj program“, kaže Stefan Stanković.

Program „Možeš i ti“ podržan je od strane Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke (BMZ), Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i medicinskih, farmaceutskih, tehnološko-metalurških, hemijskih i fakulteta za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Delovi programa realizuju se u partnerstvu sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ i fondacijom Konrad Adenauer.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...