RASTE OPTIMIZAM NEMAČKIH PRIVREDNIKA Indeks poslovne klime beleži skok treći mesec zaredom

EUVesti

27.7.2020 13:02 Autor: Ljiljana Begović 0

RASTE OPTIMIZAM NEMAČKIH PRIVREDNIKA Indeks poslovne klime beleži skok treći mesec zaredom RASTE OPTIMIZAM NEMAČKIH PRIVREDNIKA Indeks poslovne klime beleži skok treći mesec zaredom
Raspoloženje direktora nemačkih kompanija dodatno se poboljšalo u julu, budući da je indeks poslovne klime koji izračunava Institut „IFO“ porastao ovog meseca na 90,5... RASTE OPTIMIZAM NEMAČKIH PRIVREDNIKA Indeks poslovne klime beleži skok treći mesec zaredom

Raspoloženje direktora nemačkih kompanija dodatno se poboljšalo u julu, budući da je indeks poslovne klime koji izračunava Institut „IFO“ porastao ovog meseca na 90,5 poena sa junskog nivoa od 86,3 boda.

Ovo je treći uzastopni mesec rasta tog indeksa, pri čemu su kompanije izrazile znatno veće zadovoljstvo svojom trenutnom poslovnom situacijom, kao i oprezan optimizam u pogledu narednih meseci, navodi se u saopštenju „IFO“ instituta.

Poslovno raspoloženje se ponovo popravilo u proizvodnom sektoru, s obzirom na to da procene industrijskih kompanija o njihovoj trenutnoj situaciji više nisu tako loša kao prethodnih meseci.

Foto: Pixabay.com

Istovremeno, proizvođači predviđaju da će njihovo poslovanje ponovo početi da raste narednih meseci. Iskorišćenost kapaciteta je porasla sa 70,4 odsto na 74,9 procenata, ali je i dalje znatno ispod dugoročnog proseka od 83,5 procenata.

Indeks poslovne klime u uslužnom sektoru je zabeležio snažan rast. Pružaoci usluga ne samo da su znatno zadovoljniji svojom trenutnom situacijom, već su i njihova očekivanja za naredne mesece znatno poboljšana.

Rast optimizma je nastavljen i u trgovini, pri čemu procene trgovaca o njihovoj trenutnoj situaciji i očekivanja za naredne mesece imaju strmu uzlaznu liniju.

Posebno se poboljšalo poslovanje u maloprodaji. Sličan trend beleži i građevinski sektor, u kojem su kompanije takođe zadovoljnije svojim trenutnim stanjem a i njihova očekivanja su sada manje pesimistična, navodi se u saopštenju „IFO“ instituta, prenosi Tanjug

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...