Uoči samita lidera G20 u Rimu

Razgovori o klimi i pandemiji pod budnim okom vojske i policije

SvetVesti

29.10.2021 15:38 Autor: Vladimir Jokanović 0

Razgovori o klimi i pandemiji pod budnim okom vojske i policije Razgovori o klimi i pandemiji pod budnim okom vojske i policije
Lideri najvećih 20 ekonomija sveta okupljaju se u petak u Rimu gde će na dvodnevnom samitu razgovarati o globalnoj zdravstvenoj krizi, ekonomskom oporavku od... Razgovori o klimi i pandemiji pod budnim okom vojske i policije

Lideri najvećih 20 ekonomija sveta okupljaju se u petak u Rimu gde će na dvodnevnom samitu razgovarati o globalnoj zdravstvenoj krizi, ekonomskom oporavku od pandemije i klimatskim promenama. Samit se održava uoči konferencije UN o klimatskim promenama, COP26, koja počinje u nedelju u Glazgovu.

Šefovi država i vlada će razgovarati o tome kako smanjiti nejednakosti izazvane pandemijom Covid-19 i neravnomernim uvođenjem vakcina, a Italija se nada da će svetski lideri postaviti rok za dostizanje neto nulte emisije gasova sa efektima staklene bašte, prenosi Euronews.

Lideri G20 zasedaće od 30. do 31. oktobra u kongresnom centru Nuvola u italijanskoj prestonici, ruski i kineski predsednici, Vladimir Putin i Si Đinping uključiće se putem video veze. Samitu neće prisustvovati ni lideri Japana, Meksika i Saudijske Arabije. Zemlje G20 obuhvataju oko 60 odsto svetske populacije i više od 80 odsto globalne ekonomske proizvodnje.

Organizovanje prvog samita najvećih svetskih ekonomija uživo od početka pandemije korona virusa uključuje stroge mere bezbednosti. Italijanska vlada saopštila je da će samit biti održan pod „maksimalnom bezbednošću“, sa „crvenom zonom“ koja se proteže između Nuvole i obližnje Palaco dei Congressi koju stalno nadgledaju helikopteri, snajperisti i bespilotne letelice.

Foto: Tanjug/AP

Oko 2.000 policajaca i 500 vojnika angažovano je, ne samo da obezbede oblast, već i da nadgledaju sve druge osetljive lokacije, uključujući kritične vladine zgrade i ambasade. Italijanske vlasti strahuju od anti-zdravstvenih propusta i klimatskih protesta s obzirom na ono što se dogodilo u Italiji u poslednjih nekoliko nedelja.

Italijanska obaveštajna agencija prati online aktivnosti na platformama društvenih medija kako bi proverila da li će biti neodobrenih protesta. Samo skupovi koji su klasifikovani kao „bezbedni“ dobili su zeleno svetlo pod uslovom da budu organizovani daleko od lokacije samita. Za vreme trajanja događaja, rimski vazdušni prostor će nadgledati vojska, uz zonu zabrane letova nad većim delom glavnog grada i ponovo uvedenu graničnu kontrolu.

Foto: Tanjug/AP

Lideri G20 potpisaće sporazum o uvođenju minimalne globalne poreske stope od 15 odsto za velike kompanije, što je dogovor koji je postignut ranije ovog meseca. Klima će biti glavna tema razgovora na samitu, koji se održava neposredno uoči klimatskog samita Ujedinjenih nacija COP26 u Škotskoj, koji treba da počne u nedelju.

Ministri finansija i zdravlja iz zemalja G20 vode razgovore u petak o načinima da se stavi tačka na pandemiju i da se pokrene brzi ekonomski oporavak. Dok ministri finansija održavaju sastanak uživo u Rimu, ministri zdravlja se sastaju putem video veze, prenosi Deutsche Welle.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...