Može li doći do dogovora poreznika i radnika na internetu

Različite računice frilensera i države

PoreziPreduzetnikSrbijaVesti

16.2.2021 18:46 Autor: Gordana Bulatović 0

Različite računice frilensera i države Različite računice frilensera i države
Nakon poslednjeg sastanka Udruženja radnika na internetu i predstavnika Vlade, na sajtu Poreske uprave objavljen je predlog Vlade za regulisanje obaveza fizičkih lica po osnovu... Različite računice frilensera i države

Nakon poslednjeg sastanka Udruženja radnika na internetu i predstavnika Vlade, na sajtu Poreske uprave objavljen je predlog Vlade za regulisanje obaveza fizičkih lica po osnovu poreza i doprinosa na prihode iz inostranstva

Prema ovom predlogu obustavljaju se sve poreske kontrole i naplata poreza i doprinosa na prihode iz inostranstva do maja 2021. godine odnosno usvajanja izmena Zakona o porezu na dohodak građana koje predviđaju sledeće: visina obaveze iz prethodnog perioda će se utvrditi poreskim rešenjem (rok zastarelosti pet godina unazad + tekuća godina) i ista će se plaćati u ratama u periodu do 10 godina, kamate se neće obračunavati za period do donošenja rešenja Poreske uprave, normirani troškovi se priznaju u iznosu od 43 odsto ostvarenih prihoda.

Kako je više puta ovih dana ponovio ministar finansija Siniša Mali, otpisa dugova sigurno neće biti.

„Razgovarali smo kako da ljudima, socijalno ugroženim, koji su zarađivali do 200 evra mesečno, omogućimo da isplate svoju poresku obavezu. Frilenser koji je zarađivao 200 evra mesečno, a do danas mu se nakupilo 5.000 evra duga, na ime poreza i doprinosa, po predloženoj izmeni Zakona o porezu na dohodak građana duguje 2.000 evra manje. Preostalih 3.000 evra duga isplaćivaće u mesečnim ratama, po 26 evra, odnosno oko 3.000 dinara mesečno“, objasnio je Mali predloženi model.

Prema tvrdnjama frilensera, prosečna zarada frilensera iznosi oko 70.000 dinara, a većina poslova kojima se bave radnici na internetu spadaju pod autorsko delo za koje su predviđeni normirani troškovi u iznosu od 43 odsto. To, prema njihovim tvrdnjama, ne znači da su Poreska uprava i Ministartsvo finansija učinili neki ustupak, već da su, davanjem ponude, zapravo postupili u skladu sa Zakonom.

„Imajući sve ovo u vidu, ponuda Poreske uprave i Ministarstva finansija je u potpunosti neprihvatljiva, jer ne rešava trenutne probleme radnika na internetu i produžava reprogram sa zakonskih 60 rata, odnosno pet godina na 120 rata, odnosno 10 godina“, navode frilenseri okupljeni u Udruženje radnika na internetu. 

Oni dodaju i da bi tekući obračun poreza i doprinosa koji bi se plaćao od maja 2021. godine važio sve do donošenja Zakona o fleksibilnim oblicima rada početkom 2022. godine, kojim će se regulisati prava i obaveze radnika na internetu. Kako će taj zakon urediti poslovanje radnika na internetu još uvek je nepoznanica, pa iznos buduće obaveze i opterećenja na prihod neće biti poznat  u trenutku prihvatanja reprograma.

Frilenseri su izračunali procenat mesečnog opterećenja u narednih 10 godina, koji obuhvata mesečni procentualni iznos rate za dug i mesečni procentualni iznos poreza i doprinosa prema trenutnom zakonskom rešenju. Ono što prema navedenoj formuli dobijaju, smatraju potpuno neprihvatljivim rešenjem.

FORMULA

OSNOVICA = PRILIV – 43 odsto NORMIRANI TROŠKOVI 

POREZ = OSNOVICA x 20 odsto 

DOPRINOSI ZA PIO = OSNOVICA x 25,5 odsto 

DOPRINOSI ZA ZDRAVSTVENO = OSNOVICA  x 10,3 odsto (ne plaćaju lica koja su bila osigurana po drugom osnovu, zaposleni, preduzetnici)

UKUPNO: 55,8 odsto na 57 odsto PRILIVA

EFEKTIVNO OPTEREĆENJE = 31,8 odsto OD 100 odsto UKUPNOG PRILIVA

I DUG (reprogram od maksimum 10 godina) – MESEČNA RATA NA 10 GODINA

Osoba je zarađivala u proseku 1000 EUR u proteklih pet godina.

UKUPAN PRIHOD = 1000 EUR x 5 godina x 12 meseci (tekuća godina) = 60.000 EUR.

OSNOVICA = 60.000  EUR – 25.800 EUR (43 odsto normirani troškovi) = 34.200 EUR.

DUG = 34.200 EUR x 55,8 odsto (porez i doprinosi) = 19.083 EUR.  

MESEČNA RATA NA 10 GODINA = 19.083 EUR / 120 rata  = 159 EUR.

Ako bi primanja ostala identična u narednih 10 godina kao što su bila u prošlosti, rata bi iznosila 15,9 odsto mesečnog priliva.

Ovo je, smatraju frilenseri, pogotovo problem ljudima koji su primali veće plate  u prošlosti.

Na ovu mesečnu ratu duga dodaje se iznos poreza i doprinosa na priliv koji trenutno frilenseri primaju.  

II TEKUĆEG OBAVEZA NA PRILIV – NA MESEČNOM NIVOU

Zagarantovani normirani troškovi u iznosu od 43 odsto.

Porez 20 odsto, PIO 25,5 odsto, zdravstveno osiguranje 10,3 odsto = 55,8 odsto.

55,8 odsto primenjuje se na 57 odsto priliva (ukupan prihod minus normirani troškovi), što efektivno iznosi 31,8 odsto na ukupan prihod.

MESEČNO OPTEREĆENJE: DUG (ako je reprogram 10 godina) 15,9 odsto + TEKUĆA OBAVEZA NA PRILIV 31,8 odsto = 47 odsto od priliva

MESEČNO OPTEREĆENJE: DUG (ako je reprogram 5 godina) 31,8 odsto + TEKUĆA OBAVEZA NA PRILIV 31,8 odsto = 63,6 odsto od priliva.

Frilenseri dodaju da „život u reprogramu 10 godina“ podrazumeva da se radnik na internetu ne sme dovesti u sledeću situaciju: ne sme izgubiti posao, ne sme postojati neredovnost primanja (usled porođaja, bolesti i drugih nepredviđenih životnih okolnosti), ne sme zakasniti sa plaćanjem jedne rate, gubi pravo na kredit kao fizičko/pravno lice, gubi pravo na subvencije od države u toku trajanja reprograma.

Prema poslednjim informacijama, ni Poreska uprava, odnosno Ministarstvo finansija, niti članovi Udruženja radnika na internetu ne planiraju da promene svoje stavove. Frilenseri su, čak, među svojim članovima napravili anketu koja pokazuje da od 2.927 ljudi, njih 2.892 ne prihvata predlog Vlade, dok je za njegovo prihvatanje glasalo 35 frilensera.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...