U isto vreme iz privatnih izvora prikupljeno 5,9 milijardi dolara

Razvojne banke su prošle godine dale 66 milijardi dolara za klimatske programe

EkologijaSvetU fokusuVesti

30.6.2021 12:07 Autor: Marko Miladinović 1

Razvojne banke su prošle godine dale 66 milijardi dolara za klimatske programe Razvojne banke su prošle godine dale 66 milijardi dolara za klimatske programe
Velike multilateralne razvojne banke (MDB) povećale su prošle godine finansiranje programa za borbu protiv klimatskih promena sa 66 milijardi dolara, što je napredak od... Razvojne banke su prošle godine dale 66 milijardi dolara za klimatske programe

Velike multilateralne razvojne banke (MDB) povećale su prošle godine finansiranje programa za borbu protiv klimatskih promena sa 66 milijardi dolara, što je napredak od 4,4 milijardi u odnosu na 2019, godinu, objavljeno je danas u Zajedničkom izveštaju o klimatskim finansijama MDB za 2020. godinu.

Od ukupnog iznosa, 58 procenata ili 38 milijardi dolara, kanalisano je ka ekonomijama sa niskim i srednjim prihodima, saopštila jem Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja koordinira podatke mulirateralnih razvojnih banaka za zajednički izveštaj. Pored direktnog finansiranja, MDB su učetvovale i kao sufinansijeri klimatskih programa sa iznosom od 85 milijardi dolara, tako da su ukupna sredstva plasirana preko ovih banaka u oblast klime iznosila lani više od 151 milijardi dolara.

Mobilisana sredstva iz privatnih izvora iznosila su 5,9 milijardi dolara.

Ubrzanje tranzicije ka nisko-ugljeničnim i klimatski otpornim ekonomijama putem finansiranja klimatskih projekata ključni je element u naporima MDB da svoje aktivnosti usklade sa ciljevima Pariskog sporazuma iz 2015. godine, prema kojem globalno zagrevanje treba da se zadrži znatno ispod dva stepena Celzijusa, odnosno da se ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa, na putu klimatski otpornog razvoja sveta.

U proteklih šest godina, MDB su zajedno opredelile ukupno 257 milijardi dolara za finansiranje klime, od čega je 186 milijardi usmereno ka ekonomijama sa niskim i srednjim prihodima.

Od prošlogodišnjih 66 milijardi dolara plasiranih u klimatske programe, 63 milijarde su potekle sa vlastitih računa MDB, a skoro tri milijarde iz spoljnih resursa koje su kanalisile i njima upravljale te banke. Spoljni izvori obuhvataju Klimatske investicione fondove (CIF), Zeleni klimatski fond (GCF), klimatske fondove u okviru Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), mešovite mehanizme EU i druge.

Izveštaj MDB za 2020. godinu, koji koordinira EBRD, kombinuje podatke Afričke banke za razvoj (AfDB), Azijske banke za razvoj (ADB), Azijske banke za infrastrukturne investicije (AIIB), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB), Gupe Inter-američke razvojne banke (IDBG), Islamske banke za razvoj (IsDB) i Grupe Svetska banka (WBG).

  • DIXI

    21.8.2022 #1 Author

    Treba mnogo vise da se ulaze

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...