REFERENTNA KAMATNA STOPA OSTAJE 1,25 ODSTO NBS: Nastavlja se oporavak srpske privrede

BankeIzdvajamoNovacSrbijaVesti

10.9.2020 15:10 Autor: Marija Jovanović 0

REFERENTNA KAMATNA STOPA OSTAJE 1,25 ODSTO NBS: Nastavlja se oporavak srpske privrede REFERENTNA KAMATNA STOPA OSTAJE 1,25 ODSTO NBS: Nastavlja se oporavak srpske privrede
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na sednici održanoj 10. septembra da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1,25 odsto. “Izvršni odbor... REFERENTNA KAMATNA STOPA OSTAJE 1,25 ODSTO NBS: Nastavlja se oporavak srpske privrede

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na sednici održanoj 10. septembra da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1,25 odsto.

Izvršni odbor očekuje da će dosadašnje ublažavanje monetarne politike, a pre svega smanjenje referentne kamatne stope za jedan procentni poen u odnosu na pretkrizni nivo, nastaviti da doprinosi očuvanju povoljnih uslova finansiranja privrede i građana i rastu njihovog raspoloživog dohotka i u narednom periodu”, saopštila je NBS.

Prema prognozama Izvršnog odbora, ekonomski oporavak srpske privrede usledio je od maja i u većini proizvodnih i uslužnih sektora bio je brži od očekivanja, tako da je, prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, u prvoj polovini godine privredna aktivnost u Srbiji bila niža za oko 0,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, što je bolji ishod od prvobitno očekivanog.

Papiri i digitron, novac pod stegom
Foto: Pixabay.com

Takvom ishodu, kako se navodi, doprinelo je to što je Srbija ovu globalnu krizu dočekala u znatno povoljnijoj poziciji u odnosu na prethodne krize što je stvorilo prostor za donošenje obimnih monetarnih i fiskalnih mera.

Izvršni odbor očekuje da će započeti oporavak biti nastavljen u narednom periodu i da će već naredne godine biti prestignut pretkrizni nivo privredne aktivnosti.

Bržem oporavku domaće privrede trebalo bi da doprinesu i stimulativne mere Narodne banke Srbije, koje, pored omogućenog produženog zastoja u otplati kreditnih obaveza i obaveza po osnovu finansijskog lizinga za dva meseca, preduzećima obezbeđuju povoljnije uslove finansiranja u dinarima u okviru garantne šeme Vlade Republike Srbije, a stanovništvu olakšavaju uzimanje stambenih kredita, kao i otplatu kredita i za ostale namene”, saopštila je NBS.

Foto: Shutterstock

Izvršni odbor je imao u vidu i očekivane efekte obimnog paketa fiskalnih mera (u ukupnom iznosu od preko 12 odsto bruto domaćeg proizvoda), kojima je obezbeđena snažna podrška privatnom sektoru kako bi oporavak privrede od pandemije bio što brži.

U NBS naglašavaju da je donošenje pomenutih podsticajnih mera bilo moguće u uslovima očuvane niske i stabilne inflacije, čemu su doprineli, pre svega, obezbeđena relativna stabilnost deviznog kursa i puna snabdevenost tržišta robom i u uslovima krize, kao i usidrena inflaciona očekivanja.

Inflacija je u julu iznosila dva odsto međugodišnje, a prema oceni Izvršnog odbora oko tog nivoa nastaviće da se kreće i u narednim mesecima.

Postepeno približavanje inflacije centralnoj vrednosti cilja, kako navode u NBS, očekuje se u srednjem roku, čemu bi trebalo da doprinese oporavak tražnje, podstaknut merama monetarne i fiskalne politike.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...