nbs očekuje narednih nekoliko meseci inflaciju na višem nivou

Referentna kamatna stopa ostaje na jedan odsto

BankeNovacSrbijaVesti

7.10.2021 12:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Referentna kamatna stopa ostaje na jedan odsto Referentna kamatna stopa ostaje na jedan odsto
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na sednici u četvrtak da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od jedan odsto. Nepromenjene su ostale... Referentna kamatna stopa ostaje na jedan odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na sednici u četvrtak da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od jedan odsto.

Nepromenjene su ostale i stopa na depozitne (0,10 procenata) i stopa na kreditne olakšice (1,90 odsto), ali je preduzeta prva mera ka pooštravanju monetarnih uslova – prosečna repo stopa na jučerašnjoj reverznoj repo aukciji povećana je za 13 baznih poena (b.p.) na 0,24 odsto, navodi se u saopštenju NBS.

Donoseći ovakve odluke, Izvršni odbor je imao u vidu da je viši nivo inflacije u odnosu na početak godine, slično kao i u drugim zemljama, u najvećoj meri posledica niske prošlogodišnje baze i faktora na strani ponude, na koje monetarna politika ne može da utiče. Reč je pre svega o rastu svetskih cena nafte i drugih primarnih proizvoda prethodnih meseci, što je, uz zastoje u globalnim lancima snabdevanja, dovelo do viših troškovnih pritisaka na svetskom i domaćem tržištu.

Pored toga, na domaćem tržištu od aprila beleži se i izraženiji rast cena povrća zbog suše, što je uticalo da inflacija u avgustu iznosi 4,3 odsto međugodišnje. Da je reč o pritiscima pre svega na strani ponude upućuju – i dalje niska i stabilna bazna inflacija (1,8 procenata međugodišnje u avgustu), kao i kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja, koja se u slučaju finansijskog sektora i privrede nalaze oko centralne vrednosti cilja.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije očekuje da će se međugodišnja inflacija u narednih nekoliko meseci najverovatnije naći na višem nivou nego u avgustu i, slično situaciji u ostalim zemljama u okruženju, iznad gornje granice ciljanog koridora, ali da se sa iščezavanjem efekta ovogodišnjeg rasta svetskih cena primarnih proizvoda i troškovnih pritisaka u proizvodnji i transportu u drugoj polovini naredne godine, očekuje povratak inflacije prvo u ciljni okvir, a zatim i na nivo ispod centralne vrednosti cilja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...