Novi premijer će se fokusirati na smanjenje razlika između bogatih i siromašnih

Reforma ekonomske regulative u Japanu

BankeNovacSvetVesti

16.10.2021 16:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Reforma ekonomske regulative u Japanu Reforma ekonomske regulative u Japanu
Novi premijer Japana Fumio Kišida (Fumio Kishida), kritikujući neuspeh sopstvene partije da uspostavi širu bazu za rast u okviru ekonomskog programa koji je definisao... Reforma ekonomske regulative u Japanu

Novi premijer Japana Fumio Kišida (Fumio Kishida), kritikujući neuspeh sopstvene partije da uspostavi širu bazu za rast u okviru ekonomskog programa koji je definisao ekonomiju te države skoro čitavu deceniju, položio je zakletvu da će zemlju udaljiti od neoliberalnog fundamentalizma.

U svom prvom intevjuu za međunarodne medije od kada je preuzeo premijersku funkciju prošlog meseca, Fumio Kišida je za Financial Times izjavio da će preduzeti neophodne reforme zakona, fokusirajući se pritom na smanjivanje razlika između bogatih i siromašnih.

U prethodnoj deceniji u Japanu je primenjivan Abenomics program, koji se odnosi na ekonomsku regulativu ove države, a koji je uspostavila Liberalna demokratska partija (LDP).

Prema rečima novog premijera, Abenomics program je dao rezultate kada je u pitanju bruto domaći proizvod (BDP), korporativni prihodi i zapošljavanje. Ipak, Kišida smatra da program nije bio uspešan kada je u pitanju regulatorni ciklus, te da je njegov cilj da postavi ekonomiju Japana na zdrave noge podizanjem prihoda, čime bi se povećala i potrošačka aktivnost.

Kišida je kritikovao ekonomsku politiku svog prethodnika Šinza Abea (Shinzo Abe), koji podneo ostavku u septembru 2020. godine, pre svega zbog neuspeha u primeni “teorija prelivanja” i reformi uslovljenih tržištem koje su bile aktuelne u Japanu od sredine dvehiljaditih.

Svi posmatraju zakonodavnu reformu u okviru tržišnog fundamentalizma, konkurentnosti i opstanka najjačih, navodi Kišida.

Novi premijer Japana predočio je viziju razvoja u kojoj će se uspostaviti dublja veza između državnog i privatnog sektora kako bi se osigurala strateška sredstva i tehnologije u trenutku kada nestašica čipova i prirodnih resursa ugrožava ekonomsku sigurnost.

Kada je u pitanju budući ekonomski rast, veoma je važno da se uspostavi samoodrživa ekonomija, izjavio je Kišida.

Prema njegovim rečima, potrebno je osigurati da Japan ima tehnologije koje su ključne za globalne lance snabdevanja, kako bi ostao relevantan. On je javno signalizirao da će se okrenuti novom pristupu reformi korporativnog upravljanja, koja je bila noseći stub Abenomics program, zajedno sa agresivnim monetarnim olakšavanjem i fiskalnim stimulansom.

Na pitanje o trilateralnom bezbednosnom partnerstvu između SAD, Velike Britanije i Australije, koje je formirano kao kontra teg Kini, Kišida odgovara da Japan ne planira da učestvuje u tome.

Uzimajući u obzir stabilnost regiona, veoma je važno da evropske zemlje i SAD budu uključene u bezbednosni azijski prostor.

Pred parlamentarne izbore u Japanu vladajuća partija je položila zakletvu prema kojoj će udvostručiti troškove odbrane i tako raskine sa dugom tradicijom održavanja vojnog budžeta unutar granica od jedan odsto BDP-a.

Kada je u pitanju ekonomski front, važno je stabilizovati odnose da Kinom, navodi Kišida, pre nego što je uzeo u obzir upitno ponašanje Pekinga. Potom je dodao da se Japan mora politički nametnuti protiv Kine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...