REGION DELI TERET KRIZE Najavljeno smanjenje plata u javnom sektoru

RegionVesti

25.3.2020 12:31 Autor: Ljiljana Begović 0

REGION DELI TERET KRIZE Najavljeno smanjenje plata u javnom sektoru REGION DELI TERET KRIZE Najavljeno smanjenje plata u javnom sektoru
Za razliku od Srbije, gde će zaposlenima u zdravstvu biti povećane plate 10 odsto, u Hrvatskoj i BiH se najavljuje smanjenje plata u javnom... REGION DELI TERET KRIZE Najavljeno smanjenje plata u javnom sektoru

Za razliku od Srbije, gde će zaposlenima u zdravstvu biti povećane plate 10 odsto, u Hrvatskoj i BiH se najavljuje smanjenje plata u javnom sektoru od 10 do 15 odsto. Zemlje regiona su nakon pojave koronavirusa preduzele razne mere za spas privrede, među kojima je i smanjenje plata u javnom sektoru.

Ministar privrede Hrvatske Darko Horvat rekao je da, ako druge metode ne pomognu u vreme krize korona virusa, i plate u javnom sektoru moraju biti smanjene. Hrvatski ministar finansija Zdravko Marić predstavio je mere za borbu protiv korona virusa i između ostalog rekao da isplata penzija nije problem, ali da je u opciji smanjenje plata u javnom sektoru.

„Za sada je važno da privrednici i poslovni subjekti nisu u obavezi plaćanja doprinosa. Niko ne zna koje su posledice ove krize. Biće i druge mere“, poručio je Marić odgovarajući na pitanje zašto nije došlo do stopostotnog oslobađanja poreza za sve. Slovenci su, na primer, smanjili plate državnim službenicima za 30 odsto, a Marić kaže da ne treba zaboraviti da je Hrvatska prva krenula sa implementacijom mera.

I premijer Federacije BIH Fadil Novalić poručio je da smatra da u krizi korona virusa svima treba smanjiti plate. „Naravno da smatram da svima treba smanjiti plate. Ako treba početi od najviših zvaničnika, nemam problem sa tim. Neke odluke treba da donese Parlament, neke vlada. Plate treba smanjiti – počev od mene“, rekao je Novalić, preneo je sarajevski portal Kliks.

Odgovarajući jednom od predsednika sindikata, Novalić je rekao da „ako neko misli da javni sektor može proći bez smanjenja plata, on je u dubokim ali i opasnim iluzijama“.

I crnogorska vlada je u cilju sanacije posledica nastalih korona virusom usvojila set mera, pa je tako predloženo odlaganje plaćanja kredita za privredu i građane na 90 dana, odloženo je plaćanje poreza, kao i kreiranje nove linije IRF za pomoć privredi do maksimalnog iznosa do tri miliona evra po korisniku. Biće obustavljene i isplate varijabilnog dela zarade i svih budžetskih naknada za rad u komisijama, upravnim odborima, na nivou države, a preporuka je da to učine I lokalne samouprave.

Pročitajte više:

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...