REGION U BORBI PROTIV KORONA VIRUSA U Sloveniji najviše preminulih, u Hrvatskoj zaraženih

IzdvajamoRegionVesti

7.4.2020 10:53 Autor: Marija Jovanović 0

REGION U BORBI PROTIV KORONA VIRUSA U Sloveniji najviše preminulih, u Hrvatskoj zaraženih REGION U BORBI PROTIV KORONA VIRUSA U Sloveniji najviše preminulih, u Hrvatskoj zaraženih
Epidemija korona virusa ne jenjava ni u regionu. Najviše obolelih i dalje ima Hrvatska, dok je po broju smrtnih slučajeva, ako izuzmemo Srbiju, Slovenija... REGION U BORBI PROTIV KORONA VIRUSA U Sloveniji najviše preminulih, u Hrvatskoj zaraženih

Epidemija korona virusa ne jenjava ni u regionu. Najviše obolelih i dalje ima Hrvatska, dok je po broju smrtnih slučajeva, ako izuzmemo Srbiju, Slovenija na prvom mestu.

Prema najnovijim podacima Štaba za vanredne situacije, u Hrvatskoj je do sada obolelo 1 222 ljudi, dok se njih 130 oporavilo. Od početka epidemije u ovoj zemlji preminulo je 16 ljudi.

U Sloveniji su umrle još dve osobe, čime je broj smrtnih slučajeva povećan na 30. Broj potvrđenih slučajeva infekcija povećao se za 24, tako da je ukupno zaraženo 1.021 ljudi, pokazuju podaci slovenačke vlade.

Načelnik koparske jedinice Zavoda za javno zdravstvo (NIJZ) Milan Krek rekao je da su mere pomogle da se smanji broj novih slučajeva u Sloveniji. „Što su mere strože, to bolje, budući da se prenos smanjuje. Smatramo da su trenutne mere dovoljne, jer vidimo pad novih dnevnih slučajeva“, kazao je Krek.

U Republici Srpskoj virus je potvrđen kod 346 osoba. Od poslednjeg izveštaja, izvršeno je 216 laboratorijskih analiza i potvrđeno prisustvo virusa kod još 42 osobe. Reč je o 24 muškarca i 18 žena, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Do sada je u Republici Srpskoj izvršeno ukupno 3.139 laboratorijskih testiranja, dok se pod zdravstvenim nadzorom nalazi 6.940 ljudi. Od posledica Covida-19 u Republici Srpskoj preminulo je 11 pacijenata.

U Federaciji BiH tokom poslednja 24 sata testirano je 290 osoba i potvrđena su 24 nova pozitivna slučaja na korona virus. “Očekuje se dalji rast broja oboljelih, te jedino donesene mere mogu doprineti usporavanju širenja virusa” rekao je pomoćnik federalnog ministra zdravlja Goran Čerkez. U FBiH je do sada testirano 3.320 građana, od čega je ukupno 371 pozitivnih.

Vlada Federacije BiH obezbedila je novih 150.000 testova koji će, sa prethodnih 20.000, omogućiti kontinuitet testiranja svih građana koji za to imaju potrebe, ali za testiranje mora da postoji medicinska indikacija, rekao je Čerkez.

Kako je saopštio Institut za javno zdravlje, u Crnoj Gori potvrđeno je šest novih slučajeva pa se broj obolelih u toj zemlji popeo na 239.

Makedonija zatražila pomoć

Foto: Pixabay.com

Severna Makedonija zatražila je pomoć i podršku nekoliko zemalja u brobi protiv korona virusa, rekao je ministar spoljnih poslova te zemlje Nikola Dimitrov.

Kako je precizirao, EU najavila je pomoć od četiri miliona evra za podršku trenutnih potreba zdravstvenog sistema, kao i više od 60 miliona evra za ublažavanje finansijskih posledica krize.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom, Dimitrov je kazao da je Slovenija donirala pomoć, dok je ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto predao pomoć koja se sastoji od 100.000 maski i 5.000 zaštitnih odela.
„Kasno u nedelju, kancelarija turskog predsednika Erdogana obavestila nas je o njihovoj pomoći Severnoj Makedoniji u maskama, zaštitnim odelama i testovima, koja će biti objavljena u ponedeljak“, naveo je Dimitrov i dodao da je razgovarao sa Švedskom o preusmeravanju razvojne saradnje u smislu podrške malim i srednjim preduzećima.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje, u Severnoj Makedoniji broj zaraženih popeo se na 570, a zabeležen je 21 smrtni slučaj.

DržavaNovo oboleliUkupno obolelihPreminuliIzlečeni
Hrvatska401.22216130
Slovenija241.0213070
Crna Gora623921
FBiH/RS24/42371/34621/1135
Severna Makedonija1557021

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...