BIH SMANJILA SPOLJNOTRGOVINSKI DEFICIT ZA OKO 10 ODSTO zahvaljujući epidemiji korona virusa

RegionVesti

8.4.2020 14:53 Autor: Ljiljana Begović 0

BIH SMANJILA SPOLJNOTRGOVINSKI DEFICIT ZA OKO 10 ODSTO zahvaljujući epidemiji korona virusa BIH SMANJILA SPOLJNOTRGOVINSKI DEFICIT ZA OKO 10 ODSTO zahvaljujući epidemiji korona virusa
Bosna i Hercegovina je zahvaljujući epidemiji korona virusa veštački smanjila svoj spoljnotrgovinski deficit za 10,33 odsto, podaci su Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH. U prvom... BIH SMANJILA SPOLJNOTRGOVINSKI DEFICIT ZA OKO 10 ODSTO zahvaljujući epidemiji korona virusa

Bosna i Hercegovina je zahvaljujući epidemiji korona virusa veštački smanjila svoj spoljnotrgovinski deficit za 10,33 odsto, podaci su Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH.

U prvom kvartalu 2020. godine ostvaren je izvoz u vrednosti od 2,7 milijardi maraka i manji je za 5,23 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Uvoz je još značajnije pao, za 7,23 odsto na 4,36 milijardi KM.

“Procenat smanjenja izvoza reflektovao se na smanjenje spoljnotrgovinskog deficita. Obzirom da je uvoz smanjen zbog vanrednih uslova ne može se okarakterisati kao zdravo smanjenje robnog deficita BiH”, ocenjuju u STK BiH.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 62 odsto što je više za 2,16 procenata u odnosu na prvi kvartal 2019. godine. Generalno, ukupan obim spoljnotrgovinske razmene je smanjen za 6,67 odsto  i iznosi 7.073.953.000 KM.

Uticaj korona virusa na ekonomiju Bosne i Hercegovine, odnosno koliki je iznos direktnih i indirektnih šteta, posebno kada je u pitanju poslovanje kompanija, još se sa sigurnošću ne zna precizno, ali prema preliminarnim pokazateljima očekivano je da će pojedine industrije, kao što su turizam, transport i prerađivačka industrija, zabeležiti lošije poslovne rezultate u odnosu na isti period prethodne godine.

Kada su u pitanju tržišta, izvoz iz Bosne i Hercegovine u Kinu i dalje beleži rast od 5,5% a u padu je uvoz za 4,5%.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...