GUŽVE NA GRANICAMA CRNE GORE Ipak, brojke ni blizu kao prošle godine

BiznisRegionTurizamVesti

24.8.2020 13:00 Autor: Julijana Vincan 1

GUŽVE NA GRANICAMA CRNE GORE Ipak, brojke ni blizu kao prošle godine GUŽVE NA GRANICAMA CRNE GORE Ipak, brojke ni blizu kao prošle godine
Četvrti avgustovski vikend obeležile su gužve na graničnim prelazima Crne Gore. Uprkos tome, to je daleko od frekvencije putnika i vozila kakva je zabeležena... GUŽVE NA GRANICAMA CRNE GORE Ipak, brojke ni blizu kao prošle godine

Četvrti avgustovski vikend obeležile su gužve na graničnim prelazima Crne Gore. Uprkos tome, to je daleko od frekvencije putnika i vozila kakva je zabeležena u istom periodu lane.

Načelnik Odeljenja graničnog prelaza Herceg Novi Dejan Janković potvrđuje da je ovo drugi vikend u avgustu u kome su zabeležene veće gužve na Sitnici.

„Od 1. avgusta GP Sitnica je prešlo 44.437 putnika i ukupno 15.595 vozila. Za isti period prošle godine na ovom graničnom prelazu evidentiran je 223.381 putnik i 62.655 vozila. Ostvarenje prometa u odnosu na isti period prošle godine je 20 odsto putnika i 25 procenta vozila“, istakao je Janković.

Fopo: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Promet je značajno povećan od prošlog vikenda i popuštanja mera i sada je na nivou oko 40 odsto od prošle godine.

„Više od 90 odsto čine putnici iz BiH koji dolaze na odmor, a ostalo su državljani Republike Srbije. Dolaze i državljani Austrije, Francuske, Nemačke, takođe iz zemalja regiona koji su u tranzitu, ali je to mali broj. Dominantno su putnici iz BiH“, izjavio je Janković za Pobjedu.

Poslednjom naredbom NKT definisano je da je za državljane Albanije, BiH i Kosova dovoljno da poseduju negativan PCR test ili negativan Elisa IgM ili Eklia test. Za državljane Srbije, Severne Makedonije, SAD, Australije, Izraela, Libana, Sejšelija i Singapura neophodan je negativan PCR test ili pozitivan rezultat antitiela na Covid-19 klase IgG dobijen Elisa serološkim testom ne starijim više od 72 sata.

Foto:Tanjug/AP

Čekanja u koloni su od pola sata do 45 minuta. Janković kaže da u zavisnosti od gužve na ulazu i izlazu iz zemlje, sve tri saobraćajne trake opredeljene za ulaz u zemlju, kako bi čekanja bila kraća, a kontrola brža.

Foto: Printscreen youtube

Načelnik Odeljenja GP Herceg Novi navodi da nisu morali da angažuju dodatni broj službenika i da poslove vrše u redovnom sastavu. Brzina ulaska i izlaska zavisi od postojeće infrastrukture na graničnom prelazu.

Foto: Tanjug

Najfrekventniji prelaz između Crne Gore i Srbije – Dobrakovo

Zbog epidemiološke situacije, ovaj GP beleži drastično manji promet putnika. Stanje se promenilo u protekla dva vikenda. Prema rečima komandira stanice granične policije Bijelo Polje, Veselina Novovića, od otvaranja granica 15. avgusta, u Crnu goru je ušlo oko 7.500 osoba.

„Ukoliko se uporedi period od 1. januara do 22. avgusta prošle godine sa istim periodom ove godine, broj putnika je manji za 79,55 odsto. Takođe, ako uporedimo period od od 1. do 22. avgusta prošle sa istim periodom ove, broj putnika je manji za 95,58 procenta. Od otvaranja granica 15. avgusta do nedelje, u proseku, preko graničnog prelaza pređe oko 1.550 putnika. Za isti period prošle godine, u proseku prelazaka preko graničnog prelaza bilo je 19.750 putnika“, precizirao je Novović.

Foto: Tanjug/AP/ Darko Vojinović

Komandir Novović naglasio je da je tokom proteklog vikenda pojačana frekvencija ulazaka u Crnu Goru. Stoga je vreme zadržavanja na ulazu do 30 minuta.

Foto: Tanjug/AP

„Od 15. avgusta granice su otvorene, ali za ulazak u našu zemlju poštuju se mere Nacionalnog koordinacionog tela. Potreban je negativan PCR test ili odgovarajući Eliza test, oba ne starija od 72 sata“, pojasnio je Novović.

Granični prelaz Ilino Brdo

Do pre dve sedmice je bilo mnogo manje posla na Ilinom Brdu, ali ni sada nisu gužve. Na ovom graničnom prelazu najčešće ulaze državljani BiH.

Lane u ovo doba godine imali su i kolone duge po dva, tri kilometra. Na graničnom prelazu Ilino brdo je uvek i sanitarni inspektor koji kontroliše testove. Testove su obavezni da imaju svi osim dece starosti do pet godina.

I dok nije počela rekonstrukcija Ilinog brda, ka Vraćenovićima su kretali svi tereti koji podležu fitosanitarnim i veterinarskim proverama. Ovom saobraćajnicom se mogu sresti i kamioni koji voze građevinski materijal, koji produžavaju ka Albaniji.

Foto: Tanjug/AP

Na Ilinom brdu lane je u junu granicu prešlo 53.700 putnika, a ove godine 16.163. U julu je prošle godine ovaj prelaz prešlo 80.684 putnika, a minulog meseca svega 10.984. Dakle, u poređenju sa prošlogodišnja dva meseca, ove godine je bilo čak 107.297 putnika manje.

Slična statistika je i kada je reč o vozilima. Lane je u junu Ilino brdo prešlo 19.437 vozila, a ove godine 15.088. U julu prošle godine registrovano je 25.900 vozila, a ove godine 10.023.

Avgustovska statistika još nije sumirana. Ali je evidentno da je razlika u broju turista manja nego za prethodna dva meseca.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...