HRANA I MEDICINSKA OPREMA BEZ ČEKANJA NA GRANICAMA CEFTA otvara „zelene koridore“

IzdvajamoRegionVesti

11.4.2020 11:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

HRANA I MEDICINSKA OPREMA BEZ ČEKANJA NA GRANICAMA CEFTA otvara „zelene koridore“ HRANA I MEDICINSKA OPREMA BEZ ČEKANJA NA GRANICAMA CEFTA otvara „zelene koridore“
Zemlje Centralnoevropskog trgovinskog sporazuma (CEFTA) odobrile su listu osnovnih roba kojima treba dati prednost u prekograničnom transportu kako bi se obezbedilo adekvatno snabdevanje u... HRANA I MEDICINSKA OPREMA BEZ ČEKANJA NA GRANICAMA CEFTA otvara „zelene koridore“

Zemlje Centralnoevropskog trgovinskog sporazuma (CEFTA) odobrile su listu osnovnih roba kojima treba dati prednost u prekograničnom transportu kako bi se obezbedilo adekvatno snabdevanje u uslovima krize izazvane korona virusom.

U pitanju su hrana i medicinska oprema koji će ubuduće imati prvenstvo prolaza na tzv. ”zelnim koridorima” uspostavljenim u cilju efikasnijeg transporta i bržeg prelaska granica za svu robu.

”Zeleni koridori” podrazumevaju ubrzane pravne i zdravstvene procedure na određenim graničnim prelazima koji će biti otvoreni za trasport robe 24 sata sedam dana u nedelji.

CEFTA je trgovinski sporazum između Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Moldavije, UNMIK-a u ime Kosova i Crne Gore.

Najava dolaska robe na granične prelaze obavljaće se preko Sistema elektronske razmene podataka između carinskih uprava u okviru CEFTA. Iz Sekretarijata CEFTA u Briselu kažu da će koncept ”zelenih koridora” početi da se primenjuje od 13. aprila.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...