HRVATSKA SPAŠAVA TURIZAM Oko 80 miliona evra kredita za preduzetnike, kamata 1,5 odsto

BankeNovacRegionVesti

16.4.2020 16:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

HRVATSKA SPAŠAVA TURIZAM Oko 80 miliona evra kredita za preduzetnike, kamata 1,5 odsto HRVATSKA SPAŠAVA TURIZAM Oko 80 miliona evra kredita za preduzetnike, kamata 1,5 odsto
Hrvatsko Ministarstvo turizma i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) dogovorili su da u okviru mera za prevazilaženje krize zbog korona virusa turističkom... HRVATSKA SPAŠAVA TURIZAM Oko 80 miliona evra kredita za preduzetnike, kamata 1,5 odsto

Hrvatsko Ministarstvo turizma i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) dogovorili su da u okviru mera za prevazilaženje krize zbog korona virusa turističkom sektoru budu odobreni direktni beskamatni krediti ove banke, za šta je izdvojeno oko 79 miliona evra (600 miliona kuna).

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak na sednici Vlade da je turizam posebno pogođena privredna grana usled pandemije korona virusa i da će saradnja ministarstva turizma i HBOR pomoći u osiguravanju likvidnosti preduzetnika u turizmu, kao i da je resorno ministarstvo obezbedilo za to i 26 miliona kuna za subvencionisanje kamata.

Iz Ministarstva turizma ističu da će subvencionisati kamatne stope do dva procentna boda za kreditiranje preduzetnika u turističkim delatnostima, prenosi novac.hr. „Kroz ovu kreditnu liniju sa HBOR stavljamo na raspolaganje oko 600 miliona kuna preduzetnicima koji obavljaju turističku delatnost, kako bi očuvali radna mesta, zadržali likvidnost i bili spremni za nastavak aktivnog i uspešnog poslovanja“, poručio je ministar turizma Gari Kapeli (Gari Cappelli).

Sredstva iz kreditne linije namenjena su subvencionisanom kreditiranju mikro, malih i srednjih preduzetnika sa registrovanim delatnostima smeštaja (hoteli, odmarališta, kampovi, ostali smeštaj), pripreme i služenja hrane i pića (restorani, ketering, ostalo) i iznajmljivanja brodova, ali i za putničke agencije i organizatore putovanja.

Iz Ministarstva turizma navode da će turistički preduzetnici zahteve za odobrenje kredite podnositi direktno kod HBOR, koji će i odobravati sredstva na rok do pet godina, uz mogućnost korišćenja počeka od jedne godine. Kamatna stopa će zbog subvencije Ministarstva iznositi nula posto za period otplate do tri godine, dok bi u četvrtoj i petoj godini otplate bila 1,5 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...