IZGRADNJA PRVE VETROELEKTRANE U RS POČINJE U OKTOBRU Najveća investicija u oblasti energetike, vredna gotovo 67 miliona evra

EkologijaInvesticijeNovacRegionU fokusuVesti

31.7.2020 09:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

IZGRADNJA PRVE VETROELEKTRANE U RS POČINJE U OKTOBRU Najveća investicija u oblasti energetike, vredna gotovo 67 miliona evra IZGRADNJA PRVE VETROELEKTRANE U RS POČINJE U OKTOBRU Najveća investicija u oblasti energetike, vredna gotovo 67 miliona evra
Izgradnja prve vetroelektrane u Republici Srpskoj trebalo bi da počne u oktobru, na lokalitetu Grebak kod Nevesinja. Ovo će biti najveća započeta investicija u... IZGRADNJA PRVE VETROELEKTRANE U RS POČINJE U OKTOBRU Najveća investicija u oblasti energetike, vredna gotovo 67 miliona evra

Izgradnja prve vetroelektrane u Republici Srpskoj trebalo bi da počne u oktobru, na lokalitetu Grebak kod Nevesinja.

Ovo će biti najveća započeta investicija u oblasti energetike u Srpskoj u ovoj godini u vrednosti od 130 miliona konvertibilnih maraka (skoro 67 miliona evra). Vetropark će graditi investitor iz Nemačke, nakon što je sprovedena neopohodna procedura i izdata koncesija, izvestio je RTRS. Pripremni radovi, uređenje infrastrukture i gradnja, trebalo bi da počnu u oktobru.

„Ova je investicija od velikog značaja za Republiku Srpsku zato što će u bilansima ukupno proizvedene električne energije, sa oko 50 megavata instalisane snage, bitno uticati na strukturu proizvedene energije i povećati obim iz obnvoljivih izvora, rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske obilazeći lokalitet budućeg vetroparka.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

U izgradnju bi trebalo da bude uključena domaća građevinska operativa. Opština bi, na ime koncesione naknade, godišnje trebalo da prihoduje oko milion maraka, prenosi Indikator.ba.

„Mi uvek idemo na potencijale vetra, ovde su uslovi izvanredni. Raduje nas što smo došli u fazu da pričamo o početnim radovima na projektu, istakao je Admir Rahimić, direktor „VE Grebak“.

Godišnja proizvodnja iz VE Grebak procenjuje se na oko 130 gigavatčasova struje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...