KORONA OPUSTOŠILA JADRAN Nema kruzera na hrvatskom primorju

BiznisRegionTurizam

8.7.2020 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

KORONA OPUSTOŠILA JADRAN Nema kruzera na hrvatskom primorju KORONA OPUSTOŠILA JADRAN Nema kruzera na hrvatskom primorju
Krstarenja stranih brodova po hrvatskom Jadranu od marta ove godine zbog pandemije Covid-19 uopše nema. Samo 15 ostvarenih u prvih pet meseci na Jadranu... KORONA OPUSTOŠILA JADRAN Nema kruzera na hrvatskom primorju

Krstarenja stranih brodova po hrvatskom Jadranu od marta ove godine zbog pandemije Covid-19 uopše nema. Samo 15 ostvarenih u prvih pet meseci na Jadranu bila su od januara do kraja marta, što je 91,2 odsto manje nego u 2019. godini.

Kruzeri ili brodovi na kružnim putovanjima delimični su nastavili da rade nakon popuštanja epidemioloških mera u Hrvatskoj, ali u pitanju su uglavnom domaći, manji brodovi, kao i kraća krstarenja u organizaciji tamošnjih agencija, piše portal seebiz, pozivajući se na podatke tamošnjeg Državnog zavoda za statistiku.

Samo je nekoliko brodova stranih turoperatera koji su krajem juna počeli da plove sa gostima. Ali, velikih kruzera sa nekoliko hiljada putnika od marta nije bilo u Jadranu, kao ni po drugim bližim morima.

S obzirom na porast pozitivnih slučajeva zaraze virusom u svetu teško se mogu i očekivati ove godine, pogotovo ne u nekom većem broju, tim pre što su u pandemiji često označavani kao ‘rasadnici’ virusa. Zbog toga, podsetimo, mnogi od njih nisu mogli da pristanu u luke nego su nedeljama plovili čekajući priliku za iskrcavanje putnika.

Stručnjaci stoga prognoziraju i da će se ta industrija, iako često napadana zbog zagađenja mora, okeana i luka, najteže oporaviti od uticaja pandemije.

Ove godine, svih 15 putovanja na Jadranu realizovano je u prva tri meseca, koje je obavilo je šest stranih brodova. To je pad njihovog broja za 86 procenata, ili za 37 kruzera manje nego u prvih pet meseci 2019. godine.

Strani kruzeri su u Hrvatsku ove godine doplovljavali pod zastavama samo četiri zemlje – Malte, Belgije, Italije i s Maršalovih otoka.

  • VILENJAK

    14.8.2022 #1 Author

    Baš mi je žao jednih milionera, kako će sada oni da pronadju razonodu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...