PAD IZVOZA METALSKE I ELEKTRO INDUSTRIJE U BIH Za tri meseca smanjenje od 10 odsto

RegionVesti

14.4.2020 10:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

PAD IZVOZA METALSKE I ELEKTRO INDUSTRIJE U BIH Za tri meseca smanjenje od 10 odsto PAD IZVOZA METALSKE I ELEKTRO INDUSTRIJE U BIH Za tri meseca smanjenje od 10 odsto
U prva tri meseca 2020. godine u sektoru metalske i elektro industrije Bosne i Hercegovine zabeležen je pad spoljnotrgovinskog prometa za 9,8 posto, a... PAD IZVOZA METALSKE I ELEKTRO INDUSTRIJE U BIH Za tri meseca smanjenje od 10 odsto

U prva tri meseca 2020. godine u sektoru metalske i elektro industrije Bosne i Hercegovine zabeležen je pad spoljnotrgovinskog prometa za 9,8 posto, a sličan trend beleži se i kod izvoza, pokazuje analiza Spoljotrgovinske komore BiH o uticaju pandemije.

Ukupan izvoz ovog sektora za period januar-mart 2020. godine iznosio je 970,9 miliona konvertibilnih maraka i manji je za 102,7 miliona konvertibilnih maraka ili 9,57 posto u odnosu na isti period prethodne godine, prenosi indicator.ba. Najveći deo smanjenja izvoza odnosi se aluminijum i proizvode od aluminijuma, gde je pad iznosio 98 posto ili 92,5 miliona konvertibilnih maraka, što je posledica gašenja mostarskog preduzeća “Aluminij”.

Zabrinjavajući pad zabeležen je u kategoriji čelika i proizvoda od čelika, a rezultat je pada potražnje i gubitaka ugovora na svetskom tržištu.

Izvoz autodelova je takođe u padu (-6,23 odsto ili 6,1 milion konvertibilnih maraka), što je posledica obustavljene proizvodnje velikih proizvođača automobila u EU (na primer Volkswagen). “Usporen rast ove kategorije je zabeležen i u prošloj godini zbog poznatih trendova i promena u samoj industriji. Uz negativan uticaj pandemije, ovo je jedna od najugroženijih kategorija metalske industrije”, navodi se u analizi.

Očekivano, najveći pad izvoza metalskog sektora je registrovan sa Italijom (35,3 miliona konvertibilnih maraka) i Hrvatskom (33,5 miliona konvertibilnih maraka).Ostala važna tržišta na kojima je evidentiran pad su Srbija (14 miliona KM), Njemačka (13,8 miliona KM), Mađarska (13,9 miliona KM) i Slovenija (8 miliona KM).

Značajan rast izvoza metalske industrije ostvaren je na tržištima Rumunije i Egipta (više od 8 miliona konvertibilnih maraka na oba).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...