REGION IZLAZI IZ KRIZE IZAZVANE KORONA VIRUSOM Slovenija proglasila kraj epidemije, Crna Gora ukida zabrane kretanja

RegionVesti

15.5.2020 10:28 Autor: Ljiljana Begović 0

REGION IZLAZI IZ KRIZE IZAZVANE KORONA VIRUSOM Slovenija proglasila kraj epidemije, Crna Gora ukida zabrane kretanja REGION IZLAZI IZ KRIZE IZAZVANE KORONA VIRUSOM Slovenija proglasila kraj epidemije, Crna Gora ukida zabrane kretanja
Slovenačka vlada prva je zemlja koja je proglasila kraj epidemije korona virusa na svojoj teritoriji, ali neke epidemiološke mere i dalje ostaju na snazi.... REGION IZLAZI IZ KRIZE IZAZVANE KORONA VIRUSOM Slovenija proglasila kraj epidemije, Crna Gora ukida zabrane kretanja

Slovenačka vlada prva je zemlja koja je proglasila kraj epidemije korona virusa na svojoj teritoriji, ali neke epidemiološke mere i dalje ostaju na snazi. Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ) ocenio je da „svi pokazatelji ukazuju na usporavanje širenja virusa Covid-19 u populaciji“. Trenutna epidemiološka situacija omogućava ukidanje mera koje su bile neophodne za suzbijanje i kontrolu zarazne bolesti Covid-19, ali ne i za potpuno njihovo otklanjanje, prenosi Delo.  Prvi slučaj infekcije potvrđen je u Sloveniji 4. marta, ukupno je  1.464 slučaja zaraze, oporavilo se 267 pacijenata, umrla su 103. Uprkos otkazivanju epidemije, Nacionalni institut za javno zdravlje je ponovio da mere koje ostaju pre svega su testiranje pacijenata, izolacija pacijenata, traženje kontakata, karantin za bliske kontakte visokog rizika kao i pojačana  higijena.

U Crnoj Gori od petka više neće biti zabranjeno kretanje od 23 sata do 5 ujutro, a počinju da rade i kafići, restorani, tržni centri. Na celoj teritoriji Crne Gore dozvoljen je saobraćaj putničkim i taksi vozilima, a od ponedeljka i javni putnički i železnički prevoz, prenosi RTCG. U prevozu se podrazumeva korišćenje zaštitnih maski, osim u putničkom prevozu u slučaju kada se u vozilu prevoze članovi porodičnog domaćinstva.  Omogućen rad ugostiteljskih objekata i tržnih centara kao i korišćenje kupališta i plaža. U Crnoj Gori je do sada ukupno registrovano 324 obolelih, umrlo je 9 pacijenata, oporavilo se 309 osoba.

Vlada Republike Srpske donela je zaključak o prestanku važenja vanrednog stanja u RS i isti uputila Narodnoj skupštini na usvajanje. Štab za vanredne situcije RS ukinuo je zabranu kretanja za građane starije od 65 godina. Usvojen je i zaključak kojim se zabranjuje organizovanje i održavanje maturskih zabava osnovnim i srednjim školama. U poslednja 24 sata u Republici Srpskoj otkriveno je 16 novoobolelih. Ukupan broj potvrđenih slučajeva u BiH je 2.218, umrla su 122 pacijenta, oporavljenih je 1.272 osobe.

U Severnoj Makedoniji  ukinut je poseban policijski čas za građane starije od 67 godina i maloletnike. Ustavni sud je pokrenuo i  postupak odluke o zabrani i poseban režim kretanja na teritoriji zemlje, odnosno dela u kojem je ograničeno kretanje lica mlađih od 18 godina i lica starijih od 67 godina. To praktično znači da će policijski čas biti isti kao i za ostale građane u zemlji, tj. od 19:00 do 5:00 ujutro, piše Nova Makedonija. U Severnoj Makedoniji  ukupno su zaražene 1.723 osobe, oporavilo  se 1.235 pacijenata, umrlo je 95.

U Hrvatskoj je potvrđeno osam novih slučajeva zaraze korona virusom, ukupno je zaražena 2.221 osoba, preminule su 94, oporavilo se 1.850 pacijenata. Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak epidemiološku situaciju u Hrvatskoj ocenio je jako dobrom, jer se broj novoobolelih zadržava na jednocifrenom broju. “Govoreći o prelascima granica i ulasku u Hrvatsku, Davor Božinović je rekao da Hrvatska sledi preporuku Evropske komisije da se do 15. juna produži zabrana ulaska državljana stranih zemalja na teritorij EU”, prenosi Index.hr.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...