Izgubljene mreže postaju sirovina za izradu odeće

Ribarski otpad kod ostrva Itaka očistili ronioci dobrovoljci

EkologijaRegionU fokusu

22.7.2021 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ribarski otpad kod ostrva Itaka očistili ronioci dobrovoljci Ribarski otpad kod ostrva Itaka očistili ronioci dobrovoljci
Organizacija Healthy Seas je u saradnji sa svojim prijateljima pokrenula najveću akciju čišćenja na grčkom ostrvu Itaka, uklanjajući ukupno 76 tona otpada. Healthy Seas... Ribarski otpad kod ostrva Itaka očistili ronioci dobrovoljci

Organizacija Healthy Seas je u saradnji sa svojim prijateljima pokrenula najveću akciju čišćenja na grčkom ostrvu Itaka, uklanjajući ukupno 76 tona otpada.

Healthy Seas je organizacija koju su 2013. godine osnovali Aquafil, dobrovoljna ronilačka organizacija Ghost Diving i holandski proizvođač čarapa Star Sock.

Akcija uključuje saradnju kompanija i nevladinih organizacija koje se bave pitanjem starih i odbačenih ribarskih mreža u morima, uključujući Jadransko. Aquafill je grupa koja doprinosi rešenju problema pretvaranjem sakupljenih otpadnih mreža u novu sirovinu, piše Finance.si.

Inicijativa je stvorena sa ciljem pronalaženja rešenja za odbačene i izgubljene ribarske mreže u morima koja su trenutno jedan od najvećih zagađivača morskog okruženja. Do danas je prikupljeno više od 585 tona odbačenih mreža, a u poduhvatu je učestvovalo više od 200 ronilaca dobrovoljaca iz celog sveta. Cilj projekata je uklanjanje ribarskog otpada koji posle prerade postaje vredni resurs.

Čista mora sa cirkularnom ekonomijom

Za kompaniju Healthy Seas otpad nije kraj životnog ciklusa produkta, već odskočna daska za nove, održivo dizajnirane proizvode.

Za osam godina, organizaciji sa sedištem u Holandiji pridružilo se više od 90 kompanija, koje je takođe finansijski podržavaju. Uvereni su da je saradnja presudna, ali da će za istinsku održivost morskog okruženja biti potrebni i stvarni zakoni, obrazovanje i ekološki dizajn.

Aktivnosti u Hrvatskoj

Organizacija redovno izvodi ronilačke projekte u Evropi – na Severnom, Sredozemnom i Jadranskom moru, na Novom Zelandu (Tihi okean) i u Egiptu. U Hrvatskoj sarađuju sa Ghost Diving Adriatic, grupom od 14 ronilaca dobrovoljaca, među kojima su i Slovenci. Od 2019. godine su izveli 14 dvodnevnih i trodnevnih ronilačkih kampanja. Prikupili su stotine kilograma izgubljene opreme za ribolov. Uglavnom su to bile razne vrste mreža i parangala (vrsta duge ribolovne linije).

Pre dve godine u Кvarnerskom zalivu održana je opsežna kampanja čišćenja u organizaciji Healthy Seas i Ghost Diving Group. Učestvovalo je 12 ronilaca, a u ukupno 12 pohoda ka dnu mora sa olupina brodova i grebena skupljeno je hiljade metara mreža, nekoliko metara kože, 100 metara parangala i 15 zamki. Veći deo ribolovne opreme ribari su izgubili, pa im je sada vraćen.

Foto: Pixabay.com

Ove godine najveća akcija čišćenja u Grčkoj

Posle propasti farme školjki sa ostrva Itaka 2012. godine ostali su kavezi i druga oprema koja je zagađivala more i ugrožavala stanovništvo, morske organizme i pomorski saobraćaj. U septembru 2020. uragan Janos odneo je tone plastičnih cevi, ribarske mreže, užad, betonske blokove, plastične plovke, velike komade metala i drugog otpada koji je plutao na morskoj površini, potono na morskom dnu ili došao do plaže.

Na Svetski dan okeana, 8. juna 2021, Healthy Seas i njegovi partneri na ostrvu Itaka u Grčkoj pokrenuli su do sada najveću kampanju čišćenja, uklanjajući ukupno 76 tona otpada.

Osam dana je 14 tehničkih ronilaca iz dobrovoljaca Ghost Divinga uklonilo obruče, cevi i mreže, a druga grupa dobrovoljaca čistila je plaže, posebno opremu od stiropora. Pomogli su i lokalni ronioci. Teže metalne delove profesionalni ronioci podigli su sa morskog dna uz pomoć teretnog čamca. Grupa je iz neposrednog akvatorija Odisejevog ostrva uklonila ukupno pet tona ribarskih mreža, 32 tone metala i 39 tona plastike, uključujući 150 vreća stiropora.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...