SRBIJA GLAVNI IZVOZNIK ŽITA U REGIONU Skoro ukidanje zabrane izvoza očekuju EBRD i FAO

AgrobiznisBiznisRegionSvet

15.4.2020 12:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SRBIJA GLAVNI IZVOZNIK ŽITA U REGIONU Skoro ukidanje zabrane izvoza očekuju EBRD i FAO SRBIJA GLAVNI IZVOZNIK ŽITA U REGIONU Skoro ukidanje zabrane izvoza očekuju EBRD i FAO
Članstvo Srbije u Međunarodnom savetu za žita (IGC) je veliki korak napred za zemlju ka punoj integraciji u međunarodno robno tržiste, ocenili su u... SRBIJA GLAVNI IZVOZNIK ŽITA U REGIONU Skoro ukidanje zabrane izvoza očekuju EBRD i FAO

Članstvo Srbije u Međunarodnom savetu za žita (IGC) je veliki korak napred za zemlju ka punoj integraciji u međunarodno robno tržiste, ocenili su u zajedničkom saopštenju u sredu Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Srbija je početkom aprila postala punopravni član IGC-a, pridruživši se tako najvećim svetskim proizvođačima žita, među kojima su SAD i Evropska unija.

EBRD i FAO napominju da članstvo Srbije u IGC dolazi u trenutku kad je svet zahvatila pandemija korona virusa, te da je taj događaj utoliko važniji zbog održanja lanca snabdevanja hranom, što je prioritetan zadatak. Jake veze koje su EBRD i FAO uspostavili sa Udruženjem žita Srbije predstavljaju čvrst temelj da se prebrode ova izazovna vremena, ističu dve orgainzacije.

Ove međunarodne organizacije se nadaju da će privremena ograničenja izvoza zbog Covid-19 uskoro biti ukinuta, što će Srbiji omogućiti da u potpunosti realizuje potencijal svog poljoprivrednog sektora i pomoći obezbeđenju regionalne sigurnosti prehrambenog lanca u duhu međunarodne saradnje, navodi se u saopštenju.

EBRD i FAO, koji su podržali prijavu Srbije i pozdravili njeno učlanjenje, ističu da će članstvo u toj međunarodnoj organizaciji Srbiji doneti korist. „Ovo je veliki korak ka punoj integraciji Srbije na međunarodno tržište“, kaže regionalni šef EBRD za agrobiznis centralne i jugoistočne Evrope Miljan Ždrale.

Srbija je, ističe on, već glavni regionalni izvoznik zahvaljujući kvalitetu svog zrna i centralnom položaju na panevropskim saobraćajnim koridorima. „Članstvo u IGC će joj sada sada obezbediti dodatno jačanje te pozicije“, navodi Ždrale.

Ciljevi Saveta su, kako se navodi u saopštenju, unapređenje međunarodne saradnje u trgovini žitom i poboljšanje transparentnosti tržišta. Uz podršku FAO i EBRD, Udruženje žita Srbije i vlasti su ojačali poziciju Srbije kao velikog proizvođača i izvoznika žita i uljarica u poslednjih nekoliko godina.

Srbija je u poljoprivrednoj 2019/2020. godini proizvela 7,5 miliona tona kukuruza i 2,5 miliona tona pšenice. Godišnje izvozi 2,5 miliona tona kukuruza.

„Zahvaljujući kontinuiranom dijalogu, Srbija je uspela da uskladi fitosanitarne standarde sa međunarodnim standardima kvaliteta i da uđe na nova tržišta, pre svega u Egiptu“, izjavila je Vafa El Houri, šefica FAO Centra za investicije. Ona je navela da je stalni dijalog sa Srbijom pomogao da se otklone “uska grla”, bilo da se radi o infrastrukturnim, trgovinskim ili izvoznim zahtevima, i da je doprineo poboljšanju efikasnosti.

Tagovi
EBRD FAO

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...