STIŽE POMOĆ EVROPE ZEMLJAMA REGIONA Za ublažavanje ekonomske krize 750 miliona evra

BankeNovacRegionVesti

23.4.2020 10:26 Autor: Ljiljana Begović 1

STIŽE POMOĆ EVROPE ZEMLJAMA REGIONA Za ublažavanje ekonomske krize 750 miliona evra STIŽE POMOĆ EVROPE ZEMLJAMA REGIONA Za ublažavanje ekonomske krize 750 miliona evra
Evropski  komesar za susedske odnose i proširenje Oliver Verhelji (Oliver Varhelyi) najavio je paket makro-finansijske pomoćiod tri milijarde evra koji će zemljama partnerima u... STIŽE POMOĆ EVROPE ZEMLJAMA REGIONA Za ublažavanje ekonomske krize 750 miliona evra

Evropski  komesar za susedske odnose i proširenje Oliver Verhelji (Oliver Varhelyi) najavio je paket makro-finansijske pomoćiod tri milijarde evra koji će zemljama partnerima u Evropi, na Bliskom Istoku i u Africi omogućiti da pokriju svoje hitne finansijske potrebe.

Prema podacima koje je Verhelji objavio na svom Twitter nalogu, planirano je ukupno tri milijarde evra pomoći za deset zemalja.

Foto:twitter.com/OliverVarhelyi

Ova pomoć će podstaći napore za zaštitu ljudi i ublažavanje negativnih socio-ekonomskih posledica epidemije. „EU pomaže partnerima u južnom regionu kako bi rešili najnužnije potrebe, pružanjem pomoći zdravstvenim sistemima i ublažavanjem društveno-ekonomskih posledica krize“, napisao je Varhelji.

Pomoć će dobiti ukupno deset zemalja, od toga je za Albaniju planirano 180 miliona, za Severnu Makedoniju 160 miliona, BiH 250, Kosovo 100, za Crnu Goru 60 miliona evra. Srbija je jedina zemlja regiona koja nije obuhvaćena ovim programom jer nije videla potrebu da se obrati Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) za finansijsku podršku.

Osim toga, 1,2 milijarde namenjeno je Ukrajini, 100 miliona evra Moldaviji, 150 miliona Gruziji, 200 Jordanu i 600 miliona evra Tunisu.

  • SRDJAN

    3.5.2022 #1 Author

    Helikopter money kako bi to nas precednik rekao.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...